NVO "Da zaživi selo" snimiće dokumentarni film o rijeci Ćehotini

"Ćotina – Ćehotina… Rjeke koje više nema” bila inicijalna ideja za snimanje dokumentarnog filma, a koji je pritom odobrio korišćenje autorskog teksta i fotografija koje najvjerodostojnije svjedoče suživotu Pljevljaka sa Ćehotinom (Ćotinom)”, navodi se u saopštenju NVO Da zaživi selo

5705 pregleda 29 reakcija 0 komentar(a)
Foto: NVO Da zaživi selo
Foto: NVO Da zaživi selo

Nevladina organizacija “Da zaživi selo” snimiće dokumentarni film o rijeci Ćehotini, čiji je dio toka, koji su Pljevljaci najviše posjećivali, zbog napredovanja rudarskih radova, izmješten i pretvoren u kanal.

“NVO Da zaživi selo počinje sa snimanjem dokumentarnog filma o rijeci Ćehotini, u cilju vraćanja sjećanja i nade da nove generacije vratimo na obale rijeke, a u susret vraćanja korita rijeke Ćehotine u približno prvobitno korito od strane Rudnika uglja zbog daljeg napredovanja eksploatacije uglja na prostoru Potrlice i Kalušića. U filmu će učestvovati svjedoci, prošlog, sadašnjeg, a i budućeg vremena... Film će dirati emocije, iskonsku vezu čovjeka i rijeke, žal za izgubljenom rijekom i nadu za bolje sjutra...Veliku zahvalnost dugujemo našem Pljevljaku Vojkanu Bojoviću, čiji je tekst “Ćiotina – Ćeotina

"Ćotina – Ćehotina… Rjeke koje više nema” bila inicijalna ideja za snimanje dokumentarnog filma, a koji je pritom odobrio korišćenje autorskog teksta i fotografija koje najvjerodostojnije svjedoče suživotu Pljevljaka sa Ćehotinom (Ćotinom)”, navodi se u saopštenju NVO Da zaživi selo uz poziv građanima Pljevalja da im se jave ako posjeduju stare fotografije ili tekstove sa nekadašnjih kupališta, druženja i ribolova na Ćehotini, sa akcentom na dio toka rijeke od Durutovića do Ševari.

To je dio toka Ćehotine koji su Pljevljaci najviše posjećivali, prije nego što je Rijeka izmještena, a njeno prvobitno korito prekopao Rudnik uglja.

“Takođe su dobrodošli i svi oni građani koji bi imali nešto da kažu lijepo o Ćehotini iz minulih dana, kao svjedoci vremena koje bi trebalo vratiti budućim generacijama. Priča o rijeci koje više nema, autora Vojkana Bojovića, vraća uspomene na suživot Pljevljaka sa rijekom, kada se voljela rijeka i štitile njene obale... dok taj do tada neraskidivi spoj ljudi i rijeke nije razdvojila era eksploatacije, koja još uvijek traje... Eksploatacija je otrgla rijeku od grada, pretvorila je u kanal, i od nekadašnje rijeke napravila kolektor. Tako, vremenom, gubeći sjećanja, uz nadolaženje novih generacija, rijeka Ćehotina postaje zaboravljena. Rijeka je život i rijeka je odraz (ne)kulture građana”, poručili su iz te NVO.

Snimanje i montaža dokumentarnog filma je povjerena profesionalnom studiju iz

iz Danilovgrada, a pokrovitelj je Rudnik uglja Pljevlja i Global GreenGrants Fund.

Bonus video: