Pljevlja: U cijevima se izgubi 71 od 100 litara vode

Bivša v. d. direktorice pljevaljskog “Vodovoda” Biljana Đondović tvrdi da se bez većih ulaganja u rekonstrukciju mreže i pomoći države ne može očekivati veće smanjivanje gubitaka

5526 pregleda 32 reakcija 3 komentar(a)
Radnici svakodnevno otklanjaju kvarove na mreži, Foto: Goran Malidžan
Radnici svakodnevno otklanjaju kvarove na mreži, Foto: Goran Malidžan

Iako se posljednjih godina ulažu značajna sredstva u rekonstrukciju vodovodne mreže, gubici na vodovodnoj mreži u Pljevljima se ne smanjuju i skoro su na istom nivou.

Zbog dotrajalih vodovodnih instalacija, gubici iznose čak 71 odsto, odnosno od 100 litara zahvaćene vode do potrošača dođe svega 29, dok ostatak iscuri iz dotrajalih cijevi.

Prema izvještaju o radu preduzeća za prošlu godinu, proizvedeno je 3,38 miliona litara vode, a naplaćeno 946.404 litara, odnosno oko 2,4 miliona litara izgubljeno je od vodozahvata do potrošača.

U kakvom je stanju vodovod pokazuje i podatak da su radnici preduzeća “Vodovod” prošle godine sanirali 1.360 kvarova na mreži, odnosno prosječno četiri dnevno.

Bivša vršiteljka dužnosti direktorice “Vodovoda” Biljana Đondović kazala je da radnici tog preduzeća rade sve da bi se gubici smanjili, ali da su zbog dotrajalosti mreže česti kvarovi.

“Kada otklonimo kvar na jednom mjestu, pod pritiskom vode, dolazi do kvara na drugom, tako da ti gubici ostaju na istom nivou”, rekla je Đondović.

Ona tvrdi da se bez većih ulaganja u rekonstrukciju mreže i pomoći države ne može očekivati veće smanjivanje gubitaka.

Na pitanje da li se taj gubitak prebacuje kao trošak na potrošače, prilikom određivanja cijena, Đondović navodi da Regulatorna agencija tretira samo fakturisanu vodu.

Komentarišući ovu činjenicu, odbornik DPS-a Saša Ječmenica kazao je da je nelogično da se ulažu velika sredstva u rekonstrukciju vodovoda, a da se gubici ne smanjuju.

On je pozvao i odgovorne u opštini i preduzeću da zamijene kilometar azbestnih ciljevi.

Azbestno-cementnih cijevi u pljevaljskom vodovodu ima oko 25 kilometara, od toga od izvorišta u Odžaku nepunih 19 kilometara.

U “Vodovodu” tvrde da u cilju smanjenja gubitaka rade na rekonstrukciji vodovodne mreže, te da je centralno gradsko jezgro označeno kao prioritetno za rekonstrukciju.

Ističu da je u od 2019-2023. godine, u skladu sa idejnim projektom rekonstrukcije distributivnog sistema gradskog vodovoda u Pljevljima, rekonstruisana Sarajevska ulica, Uroša Ružičića, Boračka, Sutjeska, Zlatiborska, Mojkovačka, Dušana Obradovića, Avalska, Banijska, Save Dimitrijevića, Vuka Karadžića, RVI, Omer-bega Bajrovića, Mila Peruničića.

U 2024. godini planira se rekonstrukcija vodovodne mreže u ulicama 20. novembar, Blaža Jovanovića, Velimira Jakića, Salka Aljkovića, Vlatka Samardžića, Vardarskoj, Ivana Milutinovića, Ive Lole Ribara, dio Ulice Mila Peruničića (od raskrsnice sa Ulicom Kralja Petra do raskrsnice sa Ulicom Omer-bega Bajrovića) Bihaćke, Sretena Tošića, Save Kovačevića, dr Sloba Dragaševića (od raskrsnice sa Šavničkom, do raskrsnice sa Višegradskom ulicom) i Šavnička ulica.

Bonus video: