Mojkovac: Taksisti neće sami određivati cijene

Opština Mojkovac limitirala visinu tarifiranja taksi prevoza

3849 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Opštine i glavna ulica u Mojkovcu, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine i glavna ulica u Mojkovcu, Foto: Dragana Šćepanović

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić donio je Odluku kojom je uređeno formiranje cijena taksi prevoza u tom gradu.

Kako su “Vijestima” objasnili iz njegovog kabineta, cilj je da se zaustavi “divljanje cijena te vrste usluga, odnosno situacije u kojima taksisti samovoljno formiraju cijene”.

Prethodni cjenovnici, navodno, nijesu bili ovjereni u Opštini i ostavljali su mogućnost neumjereno visokog tarifiranja taksi prevoza. Cijene limitirane Odlukom, kako kažu u Opštini, rezultat su dogovora sa taksistima.

Ubuduće, taksi prevoznici mogu formirati cijene na osnovu tri tarife. Prva se odnosi na period od šest do 22 sata, a druga na period od 22 do šest sati. Cijene slobodne ugvorene vožnje formiraju se u okviru treće tarife. Kako je precizirano, slobodna vožnja se može ugovoriti na zahtjev putnika za unaprijed određenu relaciju i ne može biti nepovoljnija od važeće taksi tarife prevoznika.

“U okviru svake tarife određuju se minimalna i maksimalna cijena za svaku pojedinačnu uslugu. Usluge koje podliježu tarifiranju su start vožnje, vožnja po pređenom kilometru, čekanje po jednom satu. Minimalna cijena starta vožnje auto-taksi tarife iznosi 1,5, dok je maksimalna dva eura. Minimalna cijena vožnje auto-taksi tarife po pređenom kilometru iznosi 70 centi. Maksimalna cijena vožnje auto-taksi tarife po pređenom kilometru iznosi 80 centi”, piše u Odluci.

Minimalna cijena čekanja iznosiće tri, a maksimalna šest eura po satu. U odluci piše i da se dolazak na adresu ne može tarifirati. Objašnjeno je i da se maksimalne cijene primjenjuju u periodu od 22 do šest sati ujutro.

Odlukom je određeno da cijena prevoza komada prtljaga, koji je teži od 30 kilograma, iznosi pet odsto od cijene prevoza. Nadzor nad primjenom Odluke obavljaće službe Komunalne policije i inspekcijskog nadzora.

Bonus video: