Pljevlja: Šestoro zaposlenih u biblioteci "Stevan Samardžić" pozvalo odbornike da ne izaberu Đačić za direktoricu

U Odluci o stupanju u štrajk upozorenja navode da su se na ovaj korak odlučili i zbog mobinga i brojnih, često neumjesnih radnih naloga koje dobijaju od vršiteljke dužnosti direktorice Bilioteke Bojane Đačić

5214 pregleda 3 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih protesta, Foto: Goran Malidžan
Sa jednog od prethodnih protesta, Foto: Goran Malidžan

Šestoro zaposlenih u biblioteci "Stevan Samardžić" u Pljevljima, ponovo je pozvalo odbornike lokalnog parlamenta da ne izaberu Bojanu Đačić za direktoricu te ustanove. Đačić je trenutno vršiteljka dužnosti direktorice Biblioteke, a odbor za izbor i imenovanje nedavno je predložio da se izabere za direktoricu.

Zaposleni su najavili i da će opet sjutra (četvrtak), četvrti put u posljednjih desetak dana, organizovati jednosatni štrajk upozorenja, zbog kako tvrde neophodnosti uklanjanja brojnih nezakonitosti u radu Biblioteke u poslednih devet mjeseci.

Protest će, biti organizovan ispred zgrade Skupštine opštine Pljevlja od 9.30 do 10.30 časova. Nastavak u ponedjeljak prekinute sjednice lokalnog parlamenta na kojoj će se između ostalog raspravljati i o izboru Đačić za direktoricu Biblioteke počeće u 10 sati.

U Odluci o stupanju u štrajk upozorenja navode da su se na ovaj korak odlučili i zbog mobinga i brojnih, često neumjesnih radnih naloga koje dobijaju od vršiteljke dužnosti direktorice Bilioteke Bojane Đačić.

Tvrde da se Đačić lažno predstavlja i raspolaže resursima Biblioteke na nezakonit način, jer joj “mandat 3.1.2024. godine nije produžen u skladu sa Zakonom, što je i utvrdila Inspekcija rada”.

“Štrajk upozorenja se organizuje nakon iscrpljenih mogućnosti i naših apela zbog brojnih nezakonitih radnji u Biblioteci upućenih osnivaču -Opštini Pljevlja, nadzornom Sekretarijatu, Odboru zabizbor i imenovanja Opštine Pljevlja, Savjetu JU Narodna biblioteka 'Stevan Samardžić', koji su jasno istaknuti kroz našu direktnu komunikaciju ostvarenu na više sastanaka sa predsjednikom Opštine Pljevlja, ali i Otvorenim pismom upućenim javnosti Crne Gore, kao i mnogim drugim obraćanjima koja su dokumentovana, zavedena i, uglavnom, ignorisa od onih kojima su naslovljena. Poslije svih preduzetih inicijativa, sastanaka i razgovora, ali i nakon obavljenog inspekcijskog nadzora u Bibilioteci, jasnog rezultata od strane Inspekcije rada i izricanja novčane kazne pravnom i odgovornom licu u pravnom licu zbog uvođenja prekovremenog rada suprotno odredbama čl. 64 Zakona o radu, ali i konstatovanje inspekcije rada da Aneks II ugovora o radu zaveden pod brojem 2 od 3.1.2024.godine, a tiče se 'tajnog' i nezakonitog produženja mandata, ne proizvodi pravno dejstvo, niti se može smatrati legitimnim, s obzirom na činjenicu da je zaključen suprotno odredbama čl. 23 stav 2 Statuta i čl. 47 Zakona o radu, i čl. 48 istog Zakona, iako zaključivanju aneksa nije prethodila ponuda izmjene ugovora o radu, nismo dobili nikakve garancije da će se naši opravdani zahtjevi i inicijative uvažiti, već naprotiv svjedočimo da se radi sve suprotno od naših zahtjeva”, navodi se u saopštenju, kojeg je potpisali članovi Štrajkačkog odbora Danko Radovanović, predsjednik i članvi Sofija Jelovac, Ivana Cvijetić, Ljiljana Vraneš, Marija Knežević i Milija Knežević.

U današnjem saopštenju za javnost štrajkači su naveli da je pritisak javnog mnjenja prethodnih dana, zahvaljujući njihovim apelima, obraćanjima i štrajkovima upozorenja na odbornike Skupštine opštine Pljevlja, izuzev predsjednika Opštine Daria Vaneša, rezultirao više nego skromnim izjavama predstavnika skupštinske većine.

“Da li je indikativnije izbjegavanje novinara ili davanje izjava u kojima se pokazuju kao nedorasli situaciji, ili pak, insistiranje na koalicionom sporazumu bez obzira na činjenicu da on znači duboki nesporazum sa zakonima Crne Gore, a možda i nesporazum sa građanima koji su ih na te pozicije doveli. Ono što naročito iznenađuje jeste izostajanje bilo kakvog odgovora od strane Sekretarke Sekretarijata za kulturu, socijalna i druga pitanja, kojoj smo se o nezakonitostima u Biblioteci obraćali više puta, a koja, između ostalog, 'vrši upravni nadzor nad javnim ustanovama kojima je osnivač povjerio obavljanje poslova od javnog interesa'“, navodi se u saopštenju Štrajkačkog odbora.

Tvrde da su “bili predmet nepriličnog ophođenja Bojane Đačić, koja od 3. januara 2024. godine uzurpirala mjesto v.d. direktora Biblioteke”.

“U ovom trenutku mnogo je važnije upozoriti na Aneks II 'koji ne proizvodi pravno dejstvo...', a kojem prethode, i za koji se kasnije vežu, sve druge protivzakonite aktivnosti. Od predstavnika lokalne samouprave ignoriše se činjenica da Bojana Đačić, u poziciji u kojoj se našla svojom krivicom, ne može da potpiše ni najbeznačajniji akt a da se još dublje ne uvuče u mrežu bezakonja, zajedno sa nadležnim organima lokalne samouprave – Savjetom NB 'Stevan Samardžić', nadležnim Sekretarijatom, Odborom za izbor i imenovanje, odbornicima... Sama činjenica da je kandidovala Izvještaj o radu, a prije toga Program rada, govori u prilog tome da je ona od strane skupštinske većine podržana u bezakonju. Ovim aktima svakako će se baviti, pored upravne, i finansijska inspekcija. Krivična odgovornost počinilaca je neizbježna kada se nedvosmisleno i brutalno gazi Zakon i oglušuje se o obavezu odgovornog odnosa prema Biblioteci, zaposlenima u njoj, građanima i javnosti Crne Gore koja je upoznata sa saznanjima do kojih smo došli, a koja za naše odbornike izgleda nisu dovoljna, pa nam daju 'podršku da to dokažemo pred nadležnim organima'. Situacija je upravo obrnuta – vi treba da dokažete da poštujete svoje građane, Biblioteku i Zakon. Imamo situaciju u kojoj odbornici priznaju da su 'naši razlozi osnovani' kao da otkrivaju Ameriku, ali nam ipak preporučuju sizifovski put, dok oni biraju onaj kojim su zaogrnuti neki nama nevidljivi razlozi. Aneks, gospodo – Aneks. Prolazi će vaši biti uži, razlozi sve tanji, a vi sve vidljiviji", navodi se u saopštenju Štrajkačkog odbora.

Bonus video: