"Vlada je za kratko vrijeme napravila sjajne rezultate i može računati na podršku EU u svim oblastima"

Vujović je zahvalila Ivanovoj što je odvojila vrijeme za sastanak u krucijalnim momentima za Crnu Goru

3286 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Crnogorska Vlada je za kratko vrijeme napravila sjajne rezultate i može računati na podršku Evropske unije u svim oblastima - poruka je sa sastanka ministarke kulture i medija Tamara Vujović, evropske komesarke za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Iliane Ivanove i generalne direktorice DG EAC, Pioe Ahrenkilde Hansen, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

Kako se navodi u saopštenju, Vujović je zahvalila Ivanovoj što je odvojila vrijeme za sastanak u krucijalnim momentima za Crnu Goru.

“Istakla bih da smo konačno postigli neophodnu političku stabilnost koja vodi ka efikasnosti institucija i značajnim promjenama, poput imenovanja u pravosuđu i ubrzanja procesa evropskih integracija Crne Gore", naglasila je Vujović dodajući da vjeruje da "smo sada spremni za drugu Međuvladinu konferenciju u junu i dobijanje Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila".

"Ministarka je istakla da je veliki broj zakona iz oblasti kulture, upravo poput Zakona o kulturi, o kulturnoj baštini, Zakona o bibliotekama i muzejima, usklađeno sa evropskim zakonima, te da se Crna Gora i njeni prioriteti u oblasti kulture podudaraju sa Evropskim radnim planom 2023-2026, strateškim ciljevima i aktivnostima. Vujović je istakla da bi umrežavanje sa institucijama iz EU bilo od velikog značaja za nas u kontesktu uspostavljanja stvaranja uslova za mobilnost mladih stvaralaca, razmjene umjetnika, programa i sadržaja i njegovanje evroskog identiteta kroz očuvanje kulturne baštine. Ona je kao dobar primjer saradnje istakla rekonstrukciju tvrdjave Španjola u Herceg Novom i kreativni hab u Kotoru, jer je tvrdjava dijelom finansirana od sredstava Evropske unije u okviru strateškog projekta SA CREATIVITY, odnosno kreativni hab u okviru IPA programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Naš plan je fokusiran na razvoj potencijala kreativnih industrija, obzirom na podatke koji pokazuju da kultura i kreativne industrije čine 3.4 odsto BDP-a u Crnoj Gori. Cilj nam je da postignemo još više i cijenimo savjete vaših eksperata, jer prepoznajemo potencijal Crne Gore da privuče umjetnike i digitalne nomade u svim sektorima kreativnih industrija. Sagovornice su se saglasile da je podrška EU kroz projekat CC4WBs jedan od odličnih prijema te saradnje i podrške", piše u saopštenju.

“Kultura se pokazala važnom ne samo za zapošljavanje, već i za zdravlje i osjećaj normalnosti, posebno u izazovnim vremenima”, izjavila je Vujović ističući da “prepoznajemo ključnu ulogu umjetnosti u kvalitetu života".

Ona je kazala da je moć kulture sama po sebi važna, kako za unutrašnje tako i za međunarodne odnose, ističući da je raduje što je kultura sve važnija tema na agendi EU i jedna od ključnih u susret evropskim izborima.

Ivanova je pohvalila napore Vlade Crne Gore, ističući da su postignuti rezultati impresivni i da je Crna Gora na pravom putu ka daljem napretku i integraciji u Evropsku uniju.

Ona je saopštila da će EU pružiti podršku Crnoj Gori u svim oblastima kako bi se osiguralo dalje unapređenje i razvoj.

“Izražavam našu punu podršku za sva pitanja, savjet ili bilo kakvu potrebnu pomoć. Radujemo se što ćemo zajedno raditi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i unapređenju saradnje u oblastima kulture i medija", rekla je Ivanova ističući da je uvjerena u posebno značajnu ulogu kulture, budući da je ona univerzalni jezik koji spaja sve nacije i narode.

Komesarka je istakla da se “veliki broj radnih mjesta može kreirati u kreativnoj industriji, te da je potrebno uložiti malo sredstava kako bi se postigao značajan ekonomski i društveni povrat”.

"Sagovornice su se saglasile da ulaganje u kulturu i kreativne industrije može donijeti brojne koristi, uključujući razvoj talenata, jačanje lokalne ekonomije i promociju kulturnog nasljeđa". zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: