Susret predstavnika Opštine Tivat sa rukovodstvom NALED-a: Moguća saradnja u projektima tretiranja otpada

“U finalnoj smo fazi izrade Strateškog plana razvoja Tivta za narednih šest godina, i neminovno se suočavamo sa svim ovim pitanjima, koje Tivat nije riješio zbog nedostatka sistemskih, legislativnih okvira", kazao je predsjednik Opštine Željko Komnenović

2002 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnjeg susreta, Foto: Opština Tivat
Sa današnjeg susreta, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović sa saradnicima, ugostio je danas čelne ljude Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) iz Srbije; Vladislava Cvetkovića, predsjednika upravnog odbora, Violetu Jovanović izvršnu direktorku, Anu Ilić, direktorku za dobru upravu i Slobodana Krstovića, direktora za održivi razvoj.

Komnenović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, gostima poželio dobrodošlicu i upoznao ih se nekim od izazova sa kojima se Tivat susreće, kada je u pitanju održivi razvoj, primjena zelenih praksi, ali i planiranja prostora kao preduslova implementacije i sprovođenja “pametnih” i “zelenih” rješenja.

“U finalnoj smo fazi izrade Strateškog plana razvoja Tivta za narednih šest godina, i neminovno se suočavamo sa svim ovim pitanjima, koje Tivat nije riješio zbog nedostatka sistemskih, legislativnih okvira. Trenutno, u sklopu izrade ovog dokumenta sprovodimo anketu građana, kako bismo saznali šta je to što u razvojnom smislu, očekuju građani Tivta.”, naglasio je Komenović i istakao otvorenost za ostvarivanje zajedničke saradnje na implementaciji projekata u kojima NALED ima pozitivnih iskustava.

Predstavnici NALED-a upoznali su opštinske rukovodioce sa projektima koje između ostalog sprovode i u Crnoj Gori, a u vezi sa održivim rješenjima tretiranja otpada, njegove separacije i skladištenja. Opština Tivat je u procesu resertifikacije kada je u pitanju BFC SEE program, u okviru kojeg opštine regiona stiču oznaku povoljnog poslovnog okruženja, što je samo jedna od NALED-ovih aktivnosti.

Tokom susreta razgovarano je o modalitetima buduće saradnje i mogućoj organizaciji “Core days 2024” regionalne konferencije u Tivtu. Sastanku su u ime opštine Tivat prisustvovali: Milica Manojlović, sekretarka za uređenje prostora, Mirela Jarić, sekretarka za saobraćaj i stambeno-komunalne djelatnosti, Vedran Božinović, sekretar za privredu i Ivona Petrović savjetnica za projekte.

NALED je nazavisno i neprofitno udruženje koje okuplja kompanije, lokalne samouprave i organizacije civilnog društva u Srbiji i regionu, sa ciljem unapređenju uslova poslovanja, efikasnijeg rada državnih organa i kvalitenijeg života svih građana. Od svog osnivanja 2006. godine, NALED je sproveo 215 projekata ekonomskog razvoja uz podršku međunarodnih partnera kao što su USAID, GIZ, EU, EBRD, Svjetska banka i drugi.

Ovaj susret iniciran je tokom saradnje na panelu u okviru ESG Adria Samita, koji se trenutno održava u Tivtu.

Bonus video: