Raspisan likovni i literarni konkurs „Da, mi smo prijatelji“

Konkurs je otvoren do 26. maja, a planirana je i izložba prispjelih radova

3504 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija (NVO) „Žuti leptir“ iz Nikšića raspisala je likovni i literarni konkurs na temu "Da, mi smo prijatelji" koji je namijenjen mladim Nikšićanima sa i bez intelektualnih poteškoća. Konkurs je otvoren do 26. maja, a planirana je i izložba prispjelih radova.

„Pravo učešća imaju nikšićki srednjoškolci, mladi sa i bez intelektualnih smetnji, mladi iz Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić, kao i članovi drugih nevladinih organizacija koje se bave socijalnom inkluzijom i mladima. Cilj konkursa je da poveća motivisanost mladih sa intelektualnim poteškoćama i učenika srednjih škola da iskažu svoju kreativnost i potencijal, a takođe i da utiče na razvoj jednakosti u društvu i doprinese smanjenju stereotipa i predrasuda“, kazala je Milica Kovačević iz pomenute NVO.

Konkurs je raspisan u sklopu projekta „Pruži mi ruku“, koji NVO „Žuti leptir“ realizuje sa ciljem da jača kapacitete nastavnog kadra, osnaži srednjoškolce sa intelektualnim smetnjama i doprinese njihovoj integraciji. Ciljna grupa projekta su nastavnici i stručni saradnici u nastavi, kao i učenici srednjih škola sa i bez intelektualnih poteškoća.

„Želimo da se obezbijedi inovativna metodologija u obrazovnoj inkluziji i podstakne veće razumijevanje, prihvatanje, saradnja i tolerantnost, razvije otvorenost za druge, njihove karakteristike i različitost u suočavanju sa mnogim izazovima i kada mladi sa smetnjama žele da ostvare jednak pristup u svim sferama života. Prihvatanjem različitosti doprinosi se smanjenju diskriminacije, izopštavanja iz društva i nasilja među vršnjacima“, kazala je Kovačević.

konkurs žuti leptir
foto: NVO Žuti leptir

Podsjetila je da su realizovali četiri radionice socio–emocionalnih kompetencija na temu samopoštovanje, samokontrola, empatija i tolerancija koje je vodila mr Marija Draganić Vulanović.

„Kao završnu aktivnost projekta planirali smo organizovanje okruglog stola pod nazivom 'Socio–emocionalno kompetentni srednjoškolci: značaj i izazovi' koji bi realizovali u saradnji sa opštinskim Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje”, kazala je Kovačević.

Kako je istakla, umrežavanje ključnih društvenih aktera pretpostavka je za unaprjeđenje ambijenta za povećanje socijalne inkluzije u učeničkoj zajednici i značaju inovativnih metodoloških pristupa u obrazovnoj inkluziji.

„Cilj nam je da podignemo svijest društvene zajednice i prevaziđemo predrasude jer su osobe sa invaliditetom važna karika našeg društva i potrebna im je velika snaga da se izbore protiv predrasuda koje im društvo nameće. Značaj projekta za lokalnu zajednicu je što promoviše inkluziju i jednakost kako bi postale naš resurs za razvoj, rast, podršku u izgradnji inkluzivnih pristupa“, poručila je Kovačević, koja je koordinatorka projekta.

Projekat “Pruži mi ruku” je finansiran iz Regionalnog programa lokalne demokratije (ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru pet klastera, među kojima je i Klaster “Zajedno Nikšić i Plužine”.

Bonus video: