Zenović: U dvorištu vrtića grade put, Opština da hitno poništi saglasnost

Investitor budućeg hotela sa pet zvjezdica navodi da ima rješenje za privremeno zauzimanje 137 kvadrata koje će nakon 14. maja vratiti u prvobitno stanje

6640 pregleda 122 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Bivši sekretar za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđe Zenović apelovao je na lokalnu samoupravu i nadležne organe da bez odlaganja ponište saglasnosti za gradnju ulice u dvorištu centralnog vrtića “Ljubica V. Jovanović Maša” u blizini Staroga grada.

Investitor budućeg hotela sa pet zvjezdica navodi da ima rješenje za privremeno zauzimanje 137 kvadrata koje će nakon 14. maja vratiti u prvobitno stanje.

“Na taj način zaštite najviši javni interes u odnosu na sve DUP-ove i zakone ove države - pravo naših najmlađih sugrađana i njihovih vaspitača na par kvadrata dvorišta, zelenila i prostora za igru i druženje. Započetom gradnjom na susjednoj parceli uz samo dvorište vrtića već je dovoljno bezbjednost naše djece i vaspitača dovoljno ugrožena, a da ne govorimo o nemogućim uslovima za boravak i unutar zgrade vrtića zbog buke mašina. Naglašavama da, da sam kojim slučajem i dalje rukovodilac u Sekretarijata za zaštitu imovine ni po koju cijenu ne bih dozvolio eksproprijaciju konkretne parcele za potrebe ulice koja služi isključivo investitoru ni po cijenu krivičnih prijava, jer postoji nekad nešto mnogo više od pukih indeksa i koeficijenara u detaljnim planovima, posebno ovako kriminalnih kao DUP Budva centar”, naveo je Zenović, koji na predstojeće lokalne izbore predvodi Demokratsku Crnu Goru u Budvi.

On je napomenuo da Opština ne reaguje ni na lokaciji do bivšeg Zeta filma, gdje je firma “Merit” nelegalno zauzela javni put uz ulaz u kockarnicu i postavila rampe, oduzela 20-ak parking mjesta i stvorila veliku štetu po imovinu Opštine.

“Ukoliko hitno ne reaguju na ovaj apel imaju moje obećanje da ću nakon 26. maja, kada budem došao u posjed dokumentacije krivično procesuirati svakog ko je dozvolio otimanje i uzurpaciju javnih površina, parkova i dvorišta. Dosta je bilo podilaženja privatnim interesima na štetu javnog, nakon 26. maja to više apsolutno neće biti moguće”, naglasio je on.

Opština Budva, Sekretarijata za komunalno stambene poslove izdala je investitoru , kompaniji "Barquito" koja gradi hotel-kondo sa pet zvjezdica na parceli pored centralnog vrtića saglasnost da se zauzmu 137 kvadrata parcele u period od 22. aprila do 15. maja, radi, kako je naznačeno, rušenja ograde zbog izgradnje turističkog objekta.

“Izvođač je dužan da postavi propisanu saobraćajnu signalizaciju prema Glavnom projektu tokom zauzimanja dijela javne površine, trotoara za potrebe izgradnje hotela-kondo hotela. U slučaju potrebe hitnog prolaska vozila posebnih službi (policija, vatrogasna vozila, Hitna pomoć…) korisnik je dužan da obezbijedi njihov prolaz. Izvođač je dužan da po završetku radova predviđenih ovim rješenjem, javnu površinu dovede u prvobitno stanje“, piše u rješenju.

Ristić: Vrtić je korisnik dvorišta, Opština je vlasnik

Direktor JPU “Ljubica V. Jovanović Maše” Žarko Ristić kazao je da su od investitora - firme „Barquito“ D.O.O. Budva, 22. aprila dobili obavještenje da će pristupiti rušenju ograde na prostoru koji se graniči sa parcelom koju vrtić koristi sa južne strane, 137 kvadrata.

“Priloženo nam je Rješenje Sekretarijata za komunalno stambene poslove po kome se zabranjuje saobraćaj svih kategorija vozila i učesnika na dijelu javne površine u ul. Mila Milunovića na pomenutoj parceli, a na osnovu obraćanja investitora radi zauzimanja dijela javne površine radi izgradnje objekta. Svu dokumentaciju smo proslijedili glavnom administratoru Opštine Budva, Sekretarijatu za zaštitu imovine opštine Budva i Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, obzirom da dvorište u ovim granicama koristimo poslednjih 48 godina. Podsjećamo da smo mi, kao predškolska ustanova, u Listu nepokretnosti upisani samo kao korisnici objekta, ali ne i dvorišta. Pravo raspolaganja dvorištem ima Opština Budva”, kazao je Ristić.

Bonus video: