Komisija: Lipe u centru Kolašina posječene jer su ugrožavale učesnike u saobraćaju i smetale stanarima

Iz opštinske komisije odbacuju tvrdnje da to ima veze sa otvaranjem marketa ispred kojeg su se nalazile

1964 pregleda 4 komentar(a)
Mjesto gdje su bile posječene lipe, Foto: Dragana Šćepanović
Mjesto gdje su bile posječene lipe, Foto: Dragana Šćepanović

Lipe u Ulici Buda Tomovića u najužem centru Kolašina posječene su, kako je “Vijestima” rečeno iz Komisije za unapređenje gradskih zelenih površina, jer su ugrožavale učesnike u saobraćaju, ali i smetale stanarima obližnjeg objekta.

U toj komisiji koja je donijela odluku da se dva stabla uklone, kažu da je “slučajnost što se to poklopilo sa renoviranjem objekata ispred kojeg se nalaze, a u kojim uskoro treba da se otvori market poznatog trgovinskog lanca”.

Štaviše, prema njihovim riječima, zahtjev nije stigao od vlasnika poslovnog prostora.

“Zahtjevi da se dva stabla uklone stizali su više puta i od stanara, pa onda iz lokalne uprave. Činjenica je da su se nalazila na dijelu kolovoza, te da su na više načina ugrožavala vozila koja se kreću tom ulicom. Drveće, inače, nije planirano u tom dijelu. Zbog tih stabala, recimo, nije bilo moguće kretanje autobusa, a nedavno je jedan kombi oštećen prilikom kontakta sa lipom”, kazao je član komisije, Mikan Medenica.

On tvrdi da je odluka o uklanjanju stabala “jedna od najtežih koje je donio tokom rada u komisiji”. Medenica je na čelu NVO “Natura”, koja je u Kolašinu prepoznata po obimnim akcijama pošumljavanja.

Prije nekoliko dana “Vijestima” su u Komunalnoj policiji kazali da je Komisija odluku donijela jer su stabla bila trula.

Za razliku od prije 10 godina, kada je zbog sječe 100 godina stare lipe u Ulici IV Proleterske bio organizovan i protest građana, sječa stabala ovog puta prošla je, uglavnom, bez burnije reakcije javnosti.

Nezvanično, grupa Kolašinaca planira da na mjestu posječenih stabala u Ulici Buda Tomovća posadi nove sadnice, ali nije saopšteno kada će to biti i u čijoj organizaciji.

I pored napora civilnog sektora, uz sporadičnu podršku Opštine, da gradski dio obogati novim sadnicama, Kolašin je tokom minulih godina ostao bez značajnog broja stabala.

Ambicijama investitora i skandaloznim odlukama ranijih lokalnih vlasti o prodaji opštinskog zemljišta izmakle su, za sada, samo manje površine oko Trga boraca i Spomen-doma.

U park šumi Dulovine, 13. novembra prošle godine, na privatnoj parceli, bespravno je posječeno osam stabala crnog bora i tri stabla topole. Parcela je u neposrednoj blizini Botaničke bašte, zaostavštine pokojnog Danijela Vinceka.

Na Lugu, na par stotina metara od centra grada, pola godine prije toga, takođe su u okviru privatne parcele, na kojoj je planirana gradnja hotela, posječena su 44 stabla.

Ukoliko investitori dobiju potrebne dozvole, zbog gradnje turističkih objekata, najvjerovatnije će ih nestati još.

Iz Incijative “Zeleni Kolašin” više puta su upozoravali da grad “iz dana u dan ostaje bez zelenih površina”.

Manje zelene površine u gradu, koje nijesu privatne, tvrde iz te NVO, mogu biti degradirane svakog trenutka.

Podsjećaju da Kolašin nema katastar zelenih površina. Komisija za unapređenje gradskih zelenih površina, kažu, postoji, međutim ona se bavi isključivo javnim zelenim površinama, a takvih je u gradu vrlo malo.

Bonus video: