URA predala Predlog zakona o Fondu "Stan za sve" u skupštinsku proceduru

Program predviđa formiranje fonda sa početnim kapitalom od 20 miliona eura, a građani bi mogli kupiti stan za 900 eura po kvadratnom metru

6989 pregleda 51 reakcija 30 komentar(a)
Foto: URA/Facebook
Foto: URA/Facebook

Građanski pokret URA predao je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o Fondu "Stan za sve" kojim će se, kako kažu, građanima omogućiti da kupe stan za 900 eura po kvadratnom metru.

"Imali smo konsultacije sa različitim ciljnim grupama i predložili smo zakon koji je ključni preduslov da se program 'Stan za sve' realizuje", rekla je na pres konferenciji u Skupštini poslanica GP URA Ana Novaković Đurović.

Posjeća da program predviđa formiranje fonda sa početnim kapitalom od 20 miliona eura, iz kojeg bi država gradila stanove na državnom i opštinskom zemljištu po principu "projektuj i izgradi". "Država bi stanove izvođaču radova isplatila nakon tehničkog prijema", pojasnila je.

Novaković Đurović je istakla da država ne bi zarađivala od prodaje stanova, jer bi cijena prodaje bila ista cijeni izgradnje. "Kad je u pitanju komunalno opremanje, ono će biti predmet ugovora i dogovora države iz lokalnih samouprava", dodaje.

Pravo apliciranja imali bi prije svega podstanari i građani koji nisu vlasnici stana. "Ali, akcenat smo stavili i na određene ciljne grupe, posebno mlade bračne parove do 35 godina, lica sa invaliditetom, žene žrtve nasilja, porodice djece sa smetnjama u razvoju", rekla je Novaković Đurović.

Građani bi, kako je navela, kvadrat stanja plaćali "750 eura manje" u odnosu na trenutno stanje na tržištu nekretnina.

Rekla je da očekuju podršku Vlade i drugih poslaničkih klubova, jer se ne radi o populizmu.

Konatar: Cijena će važiti za sve gradove

Potpredsjednik i poslanik GP URA Miloš Konatar je ocijenio da je ovo jedan od najvažnijih predloga zakona poslaničkog kluba te stranke.

"Ovo nije predlog nekog programa ili Vladine politike koja može biti ukinuta ako dođe do promjene u parlamentarnoj većini ili u Vladi, kao što je ukinut projekat 1000+. Naš predlog je osnivanje državnog fonda, koji će dugoročno postojati kao institucija Crne Gore i rješavati ova pitanja", istakao je.

Važno je, dodaje, što se čl. 6 predloga zakona definiše sastav Upravnog odbora fonda, u koji ulaze predstavnici Vlade kao izvršne vlasti, predstavnici Skupštine kao zakonodavne vlasti, te predstavnik Zajednice opština. "Na taj način se obezbjeđuje transparentnost, jer će svi biti uključeni u rad i donošenje odluka", rekao je Konatar.

Cijena važiti i za građane Budve, Bara, Tivta Kotora... "Dakle, svih djelova Crne Gore, jer će se stanovi graditi na opštinskom ili državnom zemljištu", naglasio je, dodavši da cijena od 900 eura, u zavisnosti od cijene koštanja, može biti i niža.

"Očekujemo prvo od predsjednika parlementa, a onda i kolega poslanika, da se ovaj predlog zakona nađe na dnevnom redu, jer su svi ljudi, koga god da podržavaju, ugroženi ovim problemom", naveo je Konatar, rekavši da svaka ko želi da unaprijedi dokument, može to učiniti amandmanima. "Očekujemo da predlog što prije bude usvojen", poručio je.

Kontar je rekao da ne "stavljaju tapiju" na predlog zakona. "Od danas može, svako kome smeta što ga je predložila URA, da ga iskopira i preda u skupštinsku proceduru i mi ćemo ga podržati".

Bonus video: