MPNI ćuti o statusu prve generacije obučenih pomagača: Nasilja u školama ima, asistenata još ne

Iz resora prosvjete ne odgovaraju na pitanja kad bi obučeni asistenti mogli početi sa radom, ali ni da li će ih obeštetiti ukoliko država ne planira da ih pošalje u škole

18495 pregleda 11 komentar(a)
Vojinović, Foto: Luka Zekovic
Vojinović, Foto: Luka Zekovic

Država je obučila više od 45 osoba za sprečavanje nasilja i vandalizma u školama, ali oni do danas nijesu dobili priliku da to znanje i upotrijebe.

Polovina njih još od februara čeka poziv Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, s obzirom na to da je prethodna administracija tog resora na čelu sa Miomirom Vojinovićem obećala da će škole sa preko 1.000 đaka dobiti asistenta već na početku ovog polugodišta. Ostali su nešto kasnije položili završni ispit tog programa, ali iz resora Anđele Jakšić-Stojanović ne odgovaraju da li će i kada asistenti biti uključeni u obrazovni sistem.

“Nakon završene obuke i organizovanja dva ispitna roka, dobijanja sertifikata, nas 47 asistenata do današnjeg dana nijesmo dobili nikakvu konkretnu ponudu, a razlog su navodno određeni propusti u Programu i navodno formiranje radne grupe koja bi radila na otklanjanju istih, a koja takođe do današnjeg datuma nije formirana”, stoji u pismu dostavljenom “Vijestima”, koje potpisuju asistenti za sprečavanje nasilja i vandalizma u školama.

450

eura koštala je obuka za program, a trajala je 35 radnih dana. Obuku su plaćali polaznici, baš kao i obrok u Policijskoj akademiji, završni ispit i sertifikat, a mnogi su morali plaćati i smještaj

Redakcija nije dobila odgovore iz resora prosvjete zbog čega asistenti još nijesu uključeni u sistem, posebno ako se uzme u obzir to da je vršnjačko nasilje jedan od gorućih problema u crnogorskim školama. Nijesu odgovorili ni da li Ministarstvo ima plan za 47 asistenata i asistentkinja u narednoj školskoj godini, kao ni kad će dobiti mogućnost da rade.

Tadašnje Ministrstvo prosvjete je početkom septembra prošle godine raspisalo konkurs za polaznike tog programa.

Organizator programa bila je Policijska akademija u Danilovgradu, a prema konkursu obuka je počela 2. oktobra i trajala 35 radnih dana.

Jakšić-Stojanović
Jakšić-Stojanovićfoto: Boris Pejović

Polaznici su bili u obavezi da plate obuku - 450 eura, a prema ugovorima u koje su “Vijesti” imale uvid, troškovi usluga restorana, a za njih je bio organizovan samo ručak, bili su 132 eura. Mnogi polaznici su morali plaćati i smještaj s obzirom na to da dolaze iz udaljenih gradova Crne Gore, ali i polaganje završnog ispita (35 eura) i sertifikat (4 eura). Posla za njih, ipak, još nema, a pitanje je i na koji način će im biti nadoknađeno sve što su utrošili za sticanje te stručne kvalifikacije.

Ministarstvo nije odgovorilo ni na pitanje na koji način će obeštetiti tu grupu asistenata i asistentkinja, s obzirom na to da su obuku, obroke, a dobar dio njih i smještaj plaćali, kako bi polagali i dobili sertifikat za program koji je država donijela i raspisala konkurs.

“Na posljednjem sastanku naših predstavnika i ministarke Jakšić-Stojanović smo dobili predlog da nas preuzme Ministarstvo rada i socijalnog staranja, što nijesmo mogli prihvatiti jer ne postoji pravni osnov prema kojem bi taj resor preuzeo nadležnost nad nama. Sve se ovo dešava u izuzetno složenoj i zabrinjavajućoj situaciju po pitanju vršnjačkog nasilja i vandalizma u našim školama, zbog čega i čudi nezainteresovanost Ministarstva prosvjete u vezi sa pitanjem asistenati u sprečavanju nasilja i vandalizma u školama”, poručuju oni u dopisu dostavljenom redakciji.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Zavoda za školstvo, 17 odsto učenika doživjelo je makar jedan akt nasilja u školi, dok je oko 25,5 odsto učenika potvrdno odgovorilo da je doživjelo neki od specifičnih akata nasilja.

U istraživanju Zavoda tokom prošle godine učestvovao je 12.021 učenik iz svih crnogorskih opština.

Bonus video: