Usvojen novi model, naknade za novorođenčad do 2.500 eura; Demokrate: Nastavljamo da jačamo porodicu

Poslanički klub Demokrata navodi da ta partija "na dnevni red stavlja isključivo teme koje ujedinjuju parlament i sve ljude u Crnoj Gori"

6743 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Poslanici su jednoglasno sinoć usvojili novi model isplate naknada za novorođenu djecu, po kojem će naknade za novorođenčad iznositi do 2.500 eura.

Novi progresivni model, predviđa isplatu naknada za novorođenu djecu do 2.500 eura i to 1000 eura za prvo, 1.500 za drugo dijete, 2.000 eura za treće, a 2.500 eura za četvrto i svako naredno dijete.

"Ovaj model usvojen je jednoglasno, na naš predlog, sinoć u Skupštini Crne Gore kroz Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim se pored novog modela uvećava i osnovna naknada za novorođenčad", saopštio je poslanički klub Demokrata.

Umjesto dosadašnjih 900 eura, roditeljima će ubuduće biti isplaćivane naknade do 2.500 eura, "zavisno od toga da li je dijete prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno ili četvrtorođeno."

"Parovima koji se nakon stupanja na snagu ovog zakona ostvare kao roditelji biće isplaćen ove godine iznos od 1.000 eura, a razlika do punog iznosa odobrene naknade prema progresivnom modelu biće isplaćena u prvom kvartalu 2025. godine, što je rezultat kompromisa i dogovora sa kolegama iz parlamentarne većine koji u Vladi Crne Gore rukovode finansijama", dodaje se u saopštenju.

Kazali su da Demokratska Crna Gora "na ovaj način nastavlja da vodi jaku socijalnu politiku, da jača porodicu, da radi u interesu građana i da na dnevni red stavlja isključivo teme koje ujedinjuju parlament i sve ljude u Crnoj Gori."

"Sa tog našeg puta neće uspjeti da nas skrenu ni glasnogovornici od sinoć, a koji upravo danas pokušavaju na sve načine da obesmisle novu mjeru i povećanje naknade za novorođenčad, samo zbog toga što je to predlog poslanika Demokratske Crne Gore. To su isti oni koji tokom tridesetogodišnje vladavine bivšeg režima nijesu smjeli ali ni htjeli da predlože bilo koju socijalni mjeru koja bi bar malo unaprijedila život građana Crne Gore i kojima je budžet Crne Gore bio samoposlužni aparat iz kojeg su za sitne novce uzimali razne lične privilegije, dok ih je za novorođenčad i korisnike materijalnog obezbjeđenja, tih godina apsolutno bilo briga. Što se nas u Demokratama tiče, ponosni na naš rad nastavljamo dalje, jačamo porodicu - jačamo državu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: