Pljevlja: Donirana prva pametna kanta

"Flaše koje završe na deponiji ili u prirodi, ne samo da narušavaju pejzaž, već i ispuštaju štetne materije u zemljište i podzemne vode šteteći tako ljudima koji ovde žive. Samim tim, ovo je veoma važan doprinos zaštiti životne sredine"

1704 pregleda 0 komentar(a)
Pametna kanta, Foto: Privatna arhiva
Pametna kanta, Foto: Privatna arhiva

Osnovnoj školi "Ristan Pavlović" u Pljevljima donirana je prva pametna kanta za odlaganje otpada, nastale kao rezultat realizacije zajedničkog projekta Eko-fonda, Ambasade Savezne Republike Njemačke u Podgorici i Centra za klimatske promjene, prirodne resurse i energiju Univerziteta Donja Gorica.

Zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke, Ralf Rojš, istakao je da mu je zadovoljstvo što je ovaj projekat realizovan i što zajedno sa kolegama može da pametnu kantu uruči školi.

"Ovaj projekat istovremeno ostvaruje mnogo bitnih ciljeva. Pametne kante obavljaju važnu funkciju reciklaže plastičnog otpada. Mogu da usitne stare plastične flaše pretvarajući otpad u sirovi materijal, od koga se zatim prave novi proizvodi. Flaše koje završe na deponiji ili u prirodi, ne samo da narušavaju pejzaž, već i ispuštaju štetne materije u zemljište i podzemne vode šteteći tako ljudima koji ovde žive. Samim tim, ovo je veoma važan doprinos zaštiti životne sredine. Tehnologiju pametnih kanti razvila je crnogorska kompanija, tako da ovim projektom podržavamo mlade talente i preduzetnike u Crnoj Gori. Sa tehnologijama u oblasti reciklaže i upravljanja otpadom, Crna Gora može u budućnosti zauzeti važno mjesto. Na kraju, nema bolje lokacije za postavljanje pametne kante od škole, kazao je Rojš.

Istakao je i važnost podizanja i jačanja svijesti o zaštiti životne sredine i održivosti, posebno kod mladih ljudi jer oni daju važan doprinos zaštiti životne sredine i promociji reciklažne tehnologije.

Direktor JU OŠ "Ristan Pavlović", Vojislav Kasalica, zahvalio se donatorima na vrijednoj donaciji i iskazanom senzibilitetu prema školi i učenicima. Istakao je da je ovo pozitivan primjer za sve, u cilju još bolje brige i posvećenosti zaštiti životne sredine i podizanju nivoa ekološke svijesti učenika.

Ivana Vojinović, direktorica Centra za klimatske promjene, prirodne resurse i energiju Univerziteta Donja Gorica, istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što su Pljevlja odabrana kao prvi grad i Osnovna škola "Ristan Pavlović" kao prva škola u našoj državi koja je dobila pametnu kantu za odlaganje otpada.

"Mi prije svega vidimo našu ulogu kroz proces edukacije učenika. Dakle, ne samo da kroz teorijsko znanje uče o potrebi zaštite životne sredine, o značaju i važnosti reciklaže i ponovne upotrebe otpada, već da kroz praktičan i svakodnevan rad uče od malih nogu koji je jedini ispravan način da se otpad odlaže. Zdrave navike je neophodno prenositi na svoje vršnjake, porodicu, a zatim i širu društvenu zajednicu. Na ovaj način doprinijeće se očuvanju životne sredine i razvoju Pljevalja kao jako važne lokalne zajednice za ukupan razvoj Crne Gore".

Izvršni direktor Eko-fonda, Draško Boljević, kazao je da je sveukupna ideja bila da se napravi jedan proizvod koji će biti karakterističan i koji ne postoji u Crnoj Gori, a koji bi zapravo bio početak linijske proizvodnje i postavljanja pametnih kanti u svim predškolskim ustanovama.

"Htjeli smo na neki način da osmislimo proizvod kako bi uključili i same učenike da svojom aktivnošću i ulogom daju doprinos u reciklaži otpada. Znamo koliko je grad opterećen ekološkim problemima i upravo je bio cilj da prvo Pljevlja dobiju pametnu kantu. Na ovaj način olakšaće se i lokalnom preduzeću koje odvozi otpad jer će već biti selektovan i dijelom recikliran", rekao je Boljević.

Bonus video: