Mustafić: Doprinos iseljenika obnovi nezavisnosti se ne smije zaboraviti, ozbiljnije brinuti o njihovim potrebama

Predsjednik Bošnjačkog savjeta bio gost susreta bošnjačke dijaspore iz Crne Gore u holandskom Utrehtu

4685 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori
Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Iseljenici su dali doprinos obnovi nezavisnosti Crne Gore koji se ne smije zaboraviti, kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

"Država Crna Gora je dužna da više i ozbiljnije brine o iseljeničkim zajednicama, i njihovim potrebama, da budu dostupnije usluge diplomatsko-konzularnih predstavništava i da se kontinuirano vodi računa o očuvanju njihovog kulturnog, nacionalnog i jezičkog identiteta", kazao je on.

Kako je saopšteno, Mustafić je bio gost tradicionanih godišnjih susreta bošnjačke dijaspore iz Crne Gore u holandskom Utrehtu. Skup je organizovalo Bošnjačko udruženje Plavljana i Gusinjana "Behar" iz Holandije, a prisustvovalo je više od tri stotine zvanica, članova udruženja, kao i gosti iz udruženja iseljenika - "Kula" i "Merhamet" iz Holandije i Njemačke.

Mustafić je ukazao na važnost očuvanja identiteta u iseljeničkim zajednicama porijeklom iz Crne Gore.

"Svojim susretima i druženjima vi čuvate bošnjačku kulturu, vjeru, tradiciju i jezik, održavate vezu sa zavičajem i služite kao sjajan primjer drugima. U Bošnjackom vijeću u Crnoj Gori, kao instituciji koja se prevashodno bavi tim pitanjima, uvijek ćete imati partnera", kazao je Mustafić.

On je rekao i da je nedavno završeni popis stanovništva, kroz zajedničke aktivnosti vijeća, političkih subjekata i Vlade, omogućio slobodno izjašnjavanje i da vjeruje da će reziultati "potvrditi samosvijest bošnjačkog naroda u Crnoj Gori".

mustafić utreht
foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Mustafić je istakao da je "bošnjački narod autohton i na svojim ognjištima i u potpunosti posvećen prosperitetu i evropskoj budućnosti Crne Gore i čitavog regiona".

"Nedavno izglasavanje u Ujedinjenim nacijama Rezollucije o Srebrenici velika je porvrda pravde i satisfakcija za porodice žrtava genocida, ali je to i civilizacijska pobjeda ljudskosti nad bezumljem i osuda ideologije koje je taj genocid prouzrokovalo", zaključio je Mustafić.

U ime Udruženja "Behar" obratio se Nevzet Purišić, koji je kazao da ta zajednica organizuje susrete već 24 godine "sa velikom masovnošću, što svjedoči o potrebi iseljenika da čuvaju svoje posebnosti i običaje, te porodične i prijateljske veze".

"Nije to nimalo lako, ali mi volimo našu kulturu, stalo nam je da je očuvamo i prenesemo na nove generacije. Kroz stalne aktivnosti međusobno se uvezujemo i osnažujemo, a organizujemo i akcije kojima pomažemo određene projekte u zavičaju. Njegujemo naš bošnjački identitet, a podržavamo sve što vodi napretku naših krajeva i naše države Crne Gore, pa i čitavog regiona", rekao je Purišić.

Bošnjačko vijeće je saopštilo da je, tokom susreta u Utrehtu, održan okrugli sto na kojem su razmatrana brojna aktuelna pitanja i razgovarano o unaprjeđenju veza sa iseljenicima u kulturnoj, ekonomskojj i društvenoj sferi.

Na susretima i okruglom stolu u Utrehtu, u organizaciji "Behara", učestvovali su brojni gosti, te predstavniici više udruženja, kao i potpredsjednik Bošnjačkog vijeća Bejto Šahmanović, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: