GI 21. maj: Poražavajća odluka Filmskog centra o odbijanju projekta za film "Čovjek koji nije mogao šutjeti"

Kazali su da direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović i članovi tadašnje komisije Đurović, Otašević i Avramović duguju javnosti objašnjenje za takvu odluku

3727 pregleda 7 komentar(a)

Imajući u vidu temu kratkog filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti", sada već i njegovu međunarodnu umjetničku afirmaciju, kao i traumatičnost ovog zločina i za Crnu Goru, poražavajuća je odluka o odbijanju ovog filmskog projekta od strane Filmskog centra Crne Gore, saopšteno je iz Građanske inicijative (GI) 21. maj.

Kazali su da direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović i članovi tadašnje komisije Đurović, Otašević i Avramović duguju javnosti objašnjenje za takvu odluku.

"Jer, crnogorskoj kinematografiji, osim potrebe da u svom fokusu ima razvoj domaće filmske industrije, neophodna je vrijednosna i estetska senzibilnost za autore iz drugih zemalja koji kroz koprodukcijske aranžmane afirmišu i crnogorsku kulturnu politiku. Zato je 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' morao imati i crnogorski potpis", navodi se u saopštenju.

"Vijest sa filmskog festivala u Kanu gdje je kratkometražni igrani film 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića dobio 'Zlatnu palmu' vrijedna je posebne pažnje. Ohrabruje činjenica da je nagrađeni film zasnovan na scenariju o zločinu u Štrpcima i herojskom stradanju Tome Buzova. Ovaj penzionisani oficir JNA iz Beograda, Hrvat po nacionalnosti, jedini se suprostavio zločincima koji su zaustavili voz na pruzi Beograd-Bar da bi oteli i kasnije ubili putnike koje su prepoznali kao Bošnjake. Tomo Buzov je takođe ubijen od strane zlikovačke neočetničke paravojne grupe koja je otmicu i zločin u Štrpcima sprovela u duhu istrebljivačke velikosrpske politike prema Bošnjacima nakon raspada SFRJ. Zato je Slijepčevićev film dragocjeno i iskreno umjetničko svjedočenje o čovjeku i zločinu koji se ne smije zaboraviti. Time što je ovaj film nagrađen 'Zlatnom palmom' on dodatno postaje i neodvojiv dio kulture sjećanja na tlu bivše Jugoslavije", piše u saopštenju.

Bonus video: