Kulturni centar Bar potrošio pola miliona eura više od planiranog

Sopstveni prihodi Kulturnog centra Bar zanemarljivi, zarade povećane zbog Granskog kolektivnog ugovora

4181 pregleda 2 komentar(a)
Kulturni centar Bar, Foto: Marija Pešić
Kulturni centar Bar, Foto: Marija Pešić

Kulturni centar Bar u prošloj godini prihodovao je 2.070.583,77 eura, od čega je sopstvena zarada 5.201,25 eura pa su rashodi tog lokalnog preduzeća iznosili 2.065.382,52. Takođe, potrošeno je skoro pola miliona eura više od onoga što je bila procjena za 2023. godinu.

To pokazuju podaci iz Izvještaja o radu sa finansijskim izvještajem ustanove za prošlu godinu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Izvještaj pokazuje da su planovi rashoda bili 1.496.404 eura dok su, na kraju godine, iznosili 568.978 eura više.

Primjetna je razlika i u rashodima za materijale, usluge i festivalske aktivnosti: od planiranih 721.192 eura, ta cifra je porasla na preko milion, odnosno 1.057.426,82 eura.

Predviđen iznos za zarade bio je 641.775 eura a realizovani rashod po tom osnovu bio je veći za nešto preko 153 hiljade eura. Iako je planirano da u toku 2023. godine na primanja i nadoknade zaposlenih, što je posebna stavka u budžetu, ode 83.137 eura Kulturni centar je na to potrošio skoro duplo, odnosno 165.283 eura.

Iz Kulturnog centra Bar (KC) “Vijestima” su kazali da su izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture propisani veći koeficijenti za obračun zarade zaposlenih u kulturi u odnosu na ranije propisane, zavisno od nivoa kvalifikacije obrazovanja, složenosti poslova, odgovornosti i drugih elemenata bitnih za vrednovanje određenog posla.

“Ova odredba Granskog kolektivnog ugovora o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, shodno kojoj smo bili u obavezi uskladiti akte ustanove, odnosno koeficijente pri obračunu zarada zaposlenih, znatno je uticala na povećanje na rashodnoj strani finansijskog izvještaja Kulturnog centra”, poručili su.

Imajući u vidu period izrade finansijskog plana za 2023. godinu, kako su kazali, s jedne strane, i izmjenu Granskog kolektivnog ugovora donijetih u martu 2023. godine, s druge strane, opravdano može zaključiti da se ti rashodi nisu mogli planirati.

“Značajan porast rashoda za zarade zaposlenih je posljedica usaglašavanja sa zakonskim aktima”, zaključili su.

Prema njihovim riječima, imajući u vidu osnovne djelatnosti ustanove, koje između ostalog podrazumijevaju aktivnosti na arheološkim istraživanjima, restauracijama, konzervacijama, proučavanju i zaštiti kulturnih dobara na području Opštine, najznačajniji, namjenski rashodi su i rashodi za realizaciju projekata za koje njihova ustanova aplicira.

“Imajući u vidu prirodu pojedinih vrsta projekata, rashodi, a i prihodi se u tim slučajevima ne mogu unaprijed planirati. Shodno zakonskim i podzakonskim aktima sredstva za rad JU Kulturni centar Bar obezbjeđuje osnivač, Opština Bar, a JU Kulturni centar Bar prihode ostvarene vršenjem svoje djelatnosti dužna je koristiti za unapređenje svoje djelatnosti i pokriće nastalih troškova”, naglasili su.

Iz KC Bar nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li su zadovoljni prihodom od nešto preko pet hiljada eura. Nijesu odgovorili ni da li ovakav trend poslovanja primjećuju i u ovoj godini te koliki su predviđeni rashodi za 2024. godinu, a koliko iznose dosadašnji rashodi Kulturnog centra.

Povećanje planiranih rashoda omogućila je, u najvećoj mjeri, lokalna samouprava. U izvještaju lokalnog preduzeća vidi se da su planirali da od Opštine Bar u 2023. godini dobiju milion i 20 hiljada eura a dobili su 306 hiljada eura više od toga.

“U poređenju sa istim periodom prethodne godine ovaj prihod je porastao za 42,67 odsto i povećan je za 30,08 odsto u odnosu na planirane prihode 2023. godine”, piše u izvještaju.

Strukturu ostvarenog prihoda čine sopstveni prihodi u procentu od 34,44 odsto, dok prihod od osnivača, Opštine Bar, čini 64,08 odsto i prihod od sponzorstava i sufinasiranja u udjelu od 1,48 odsto.

Svoj finansijski cilj predviđen sponzorstvom i sufinansiranjem nisu ostvarili jer su planirali da prihoduju 32 hiljade a uspjeli su da dobiju 30 hiljada i 664 eura. Sopstvene prihode su procijenili na 444.404 eura, a na kraju prošle godine oni su iznosili 713,119 eura.

Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem naći će se danas pred odbornica SO Bar.

Bonus video: