FOTO U Nikšiću održana prva modna revija osoba sa invaliditetom

Kreacije ukrasili osmijehom i hrabro prošetali gradskim Trgom

10175 pregleda 21 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Toliko šarma, otmenosti, odlučnosti i hrabrosti. Toliko neodoljivosti, ponosa i vidljivosti. A to je ono što najviše žele – da budu vidljivi i jednaki. I bili su – tokom prve modne revije osoba sa invaliditetom (OSI) koja je održana na nikšićkom Trgu slobode. Reviju je organizovala nevladina organizacija (NVO) „Mozaik“ iz Nikšića u sklopu projekta „OsnaŽene – vidljive“

„Svi smo dio priče o modi i trendu. Odjevni predmeti govore o nama, utiču na naše samopouzdanja, ali i samopoštovanje. S druge strane znamo koliko su osobe sa invaliditetom zapostavljene, koliko modna industrija zanemaruje pristupačnost mode za osobe sa invaliditetom. U ovom slučaju nije na prvom mjestu moda već promocija inkluzije i osnaživanje žena sa invaliditetom da se kreativno izraze i prevaziđu barijeru kada je u pitanju javni nastup“, kazala je moderatorka večeri Irena Rašović.

revija OSI
foto: Svetlana Mandić

Čini se da su učesnici revije, kako osobe sa invaliditetom, tako i njihovi prijatelji – korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, volonteri „Mozaika“ i pripadnici romsko-egipćanske zajednice, prevazišli barijeru i hrabro gazili gradskim Trgom. Možda su nekome zaklecala koljena, ali to se nije primjećivalo. Obučeni u odjeću koju su dizajnirale i šile žene sa invaliditetom, a Rada Popović i Milena Krivokapić brinule da svaki detalj bude dobro isplaniran, dizajniran i sašiven, ukrašeni modnim detaljima koji su nastali u radionici NVO „Mozaik“ u saradnji sa radionicom „Herbs&Clay“, imali su i poseban ukras koji je nastao samo u njihovoj radionici – osmijeh.

Najveću tremu, ali i najveći ponos, imao je izvršni direktor NVO „Mozaik“ Blagoje Šturanović koji nije krio da je veoma srećan „što možemo da vidimo nešto novo i kreativno u gradu“.

„Što je ovo jedna od prvih modnih revija, nadam se ne i poslednja, i da će motivisati sve vas na kreativnost i na razmišljanje kako da uključimo osobe sa invaliditetom u sve sfere društva, pogotovo u kulturu, pa i u modnu industriju. Ovo je samo jedna od naših aktivnosti. Ovih dana smo bili svuda po gradu – bili mo vidljivi, uradili smo neke veoma kreativne i zanimljive stvari i nadam se da ćemo nastaviti u istom ritmu“, poručio je Šturanović.

Šturanović
Šturanovićfoto: Svetlana Mandić

Reviju je otvorila sekretarka Skupštine opštine (SO) Nikšić koja je istakla da je inkluzija osoba sa invaliditetom jedna od ključnih pretpostavki za izgradnju pravednijeg društva.

„Osobe sa invaliditetom se često suočavaju sa brojnim problemima, od egzistencijalnih do isključenosti iz kulturnih i javnih dešavanja, dok žene sa invaliditetom bivaju izložene i rodnoj diskriminaciji koja dodatno otežava njihov položaj. Dužni smo da se svakog dana zajednički borimo protiv svih negativnih praksi, i da posvećeno radimo na stvaranju društva u kojem će svačija prava i potrebe biti istinski uvažene“, naglasila je Šljukić.

revija OSI
foto: Svetlana Mandić

Kako je kazala, projekat „OsnaŽene – vidljive“ ima svesrdnu podršku Opštine Nikšić, koja se, u minulom periodu afirmisala kao pouzdan partner OSI, ali i svih relevantnih adresa i pojedinaca koji žele stvari mijenjati na bolje, a Nikšić učiniti sigurnom i udobnom kućom za sve. Dodala je da će se sa tom praksom nastaviti i u budućnosti.

„Zajedno možemo i bolje i više. Nakon murala Fride Kalo i Džudi Hjuman, koji je ukrasio zid popularne 'Desetke', revija je nova kockica u mozaiku modernijeg, inkluzivnijeg Nikšića. Veliko vam hvala na talasima ljepote, ljubavi, optimizma, kreativnosti, energije i nade kojima nas zapljuskujete. Tako nas činite boljim i budite u nama ona najbolje – istinski ljudsko i toplo“, zaključila je sekretarka SO Nikšić.

Reviji su prisustvovali i savjetnici predsjednika Opštine, Tatjana Raičević i Vojin Striković.

Projekat „OsnaŽene – vidljive“, koji „Mozaik“ realizuje podržan je kroz Program organizacija civilnog društva u Crnoj Gori od osnovnih usluga do oblikovanja politika – MBASE, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje u partnerstvu sa Fondacijom Fridrih Ebert Štiftung, Centrom za zaštitu i proučavanje ptica i Politikon mrežom, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova.

Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Bonus video: