Agonija još bar pet mjeseci. Stanari dijela Bulevara Veljka Vlahovića u Podgorici godinama kubure s makadamom

Građani tvrde da nadležni ne žele da riješe problem, iz Agencije za izgradnju i razvoj poručuju da rade sve što mogu i pozivaju na strpljenje

27256 pregleda 10 komentar(a)
Mještani bi, tvrdi Vlahović, bili zadovoljni i sa "grebanim asfaltom", Foto: Privatna arhiva
Mještani bi, tvrdi Vlahović, bili zadovoljni i sa "grebanim asfaltom", Foto: Privatna arhiva

Mještani Bulevara Veljka Vlahovića br. 62 u Podgorici godinama imaju problem sa radovima na tom dijelu puta koji nijesu blagovremeno završeni, a tvrde da im nadležne institucije ne nude odgovarajuće rješenje.

Nadležni, pak, odgovaraju da su svjesni problema, te da će ga do kraja godine uspješno riješiti.

Dražen Vlahović, jedan od stanara, kazao je “Vijestima” da je “sve u haosu”.

“Ne možemo da otvorimo terasu. Ne možemo ni da priđemo zgradi zbog makadama”, objasnio je.

Prašina sa makadama pravi velike probleme mještanima
Prašina sa makadama pravi velike probleme mještanimafoto: Privatna arhiva

Istakao je da su problem, u više navrata, prijavljivali Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice, na čijem je čelu Dragan Senić.

U dopisu Seniću, koji je dostavio i redakciji “Vijesti”, Vlahović naglašava da “godinama trpimo štete na vozilima, kao i na samom objektu kolektivnog stanovanja, usljed kamenčića koji skaču ispod guma vozila koja prolaze pored stambene zgrade”.

Mještani Bulevara Veljka Vlahovića br. 62 godinama kubure sa radovima na putu
Mještani Bulevara Veljka Vlahovića br. 62 godinama kubure sa radovima na putufoto: Privatna arhiva

“Prašina sa makadama uništava terase i ulazi u stanove, a o šteti na fasadi objekta suvišno je i govoriti. Ne tako rijetko, desi se da kamenčić pogodi stanare, na sreću, bez većih posljedica, sve zbog 50 metara asfalta koje treba postaviti umjesto zemlje koju nasipate kako biste popunili rupe na kolovozu”, tvrdi on.

Iz Agencije su “Vijestima” kazali da bi radovi na tom bulevaru mogli trajati od pet do sedam mjeseci.

Prašina, rupe, kamenje...
Prašina, rupe, kamenje...foto: Privatna arhiva

Poručuju da je više gradskih preduzeća (“Putevi”, “Komunalne usluge” i “Zelenilo”) “od 12. marta do 12. aprila izvelo preostale radove na kružnoj raskrsnici bulevara Veljka Vlahovića i Radomira Ivanovića (asfalt, javna rasvjeta i hortikulturno uređenje), kako bi bilo omogućeno nesmetano kretanje vozila”.

Podsjetili su da je početkom februara raskinut ugovor zaključen 2020. godine sa izvođačem radova Tehnoput-MNE, a tender za novi očekuju da će biti raspisan u junu.

“Od momenta raspisivanja tendera, pod uslovom da su ponude ponuđača ispravne i da nema žalbi na donešenu odluku, pa do potpisivanja ugovora sa odabranim ponuđačem, zatim izbora nadzora i podnošenja prijave gradnje nadležnom ministarstvu, prođe tri i po do četiri mjeseca, tako da bi radovi mogli biti najranije nastavljeni u oktobru ove godine”, kazali su iz Agencije.

Istakli su da bi, kao prioritetna, “najprije bila završena lijeva kolovozna traka”.

“... Posmatrano od Bulevara Pera Ćetkovića ka putu Podgorica - Tuzi, kojom bi se odvijao saobraćaj u oba smjera, a paralelno bi se izvodili radovi i na desnoj kolovoznoj traci. Radovi na lijevoj kolovoznoj traci trajali bi, po našoj procjeni, oko mjesec”, kazali su oni, dodajući da je Sekreterijat za saobraćaj poslao zahtjev “Putevima” da riješe problem.

Vlahović je pisao i tom podgoričkom preduzeću, čiji je čelnik Radoš Zečević, a oni su im, kako tvrdi, obećali “izlaz iz problema”.

“U prethodnom periodu dobijali smo obećanja da će ‘Putevi’ asfaltirati ovaj sporni dio saobraćajnice. Ali, do dana današnjeg, ništa”, kazao je Vlahović.

Povrijeđeno ustavno pravo

Za pomoć se obratio i instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore (ombudsman).

U dokumentu koji potpisuje zamjenica ombudsmana Tatjana Radović Todorović zaključuje se da je Agencija za izgradnju Podgorice povrijedila pravo na obraćanje i odgovor iz člana 57 Ustava.

“Zaštitnik cijeni da predmetnu pritužbu u odnosu na ne(postupanje) ovog organa, imajući u vidu izložene navode i utvrđeno činjenično stanje, treba ispitivati na osnovu člana 57 Ustava Crne Gore koji obezbjeđuje pravo obraćanja građana državnom organu i da se dobije odgovor, u vezi sa ispunjavanjem zahtjeva ažurnosti i razumne brzine postupanja po podnijetom zahtjevu”, stoji u dokumentu.

Zaštitnik je utvrdio da se Vlahović obratio Agenciji 22. januara tekuće godine “podneskom broj 522, ukazujući na svakodnevne probleme i štetu koju on i ostali stanovnici trpe zbog započetih, a nezavršenih radova na Bulevaru Veljko Vlahović.

Konstatovano je i da Agencija nije dostavila izjašnjenje instituciji Zaštitnika ni nakon upućene urgencije od 25. marta.

“Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice dužna je d po isteku roka od 15 dana od dana prijema ovog akta, dostavi izvještaj zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore o preduzetim radnjama na izvršenju ove preporuke”, navodi se u dokumentu ombudsmana.

Da Vlahović urgira na nadležne već duže vrijeme, potvrđuje i elektronska pošta upućena gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac. U mejlu koji je poslao u julu, lani, on naglašava da je “fasada zgrade devastirana od prašine”.

Ističe da opran veš nije moguće osušiti, kao i da kamenje pričinjava štetu parkiranim vozilima i stambenom objektu. On je “Vijestima” kazao da je više puta tražio sastanak sa Injac, ali povratnu informaciju o tome, tvrdi, nikad nije dobio.

“Dužina dionice koju treba privremeno srediti je 80 do 100 metara i ne iziskuje neka velika sredstva, kako bismo nastavili normalan život i kako se ne bismo osjećali građanima drugog reda”, piše Vlahović, dodajući da bi mještani tog bulevara bili zadovoljni i “grebanim asfaltom koji je nus pojava sređivanja vitalnih djelova magistralnih puteva”.

Bonus video: