Gosti iz Budve odlaze zbog katakombi

Završetak se još ne nazire iako je potpredsjednica Opštine Jasna Dokić na posljednjem sastanku Koordinacionog tijela za pripremu sezone kazala da će radovi biti gotovi do 15. juna

27010 pregleda 80 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Razrovani centar Budve u jeku sezone već uzima danak turističkom prometu u metropoli turizma, što su na svojoj koži najviše osjetili u hotelu “TQ Plaza”, u istoimenom kompleksu u centru Budve.

Hotel koji je praktično blokiran zbog radova na rekonstrukciji glavnih gradskih ulice Mediteranske i Ulice 22. novembra, svakodnevno se suočava sa žalbama gostiju. Turisti koji koferima prelaze preko prekopane ulice, jer autobus ne može prići hotelu, pa pješice idu između građevinskih mašina kako bi došli do smještaja u ovom luksuznom hotelu, ono je sa čime se suočavaju gosti, uglavnom sa zapadnoevropskog tržišta.

Nažalost, kako je “Vijestima” rečeno u hotelu nekoliko grupa gostiju je nakon što su bile smještene, otkazalo aranžmane, zbog čega je uprava “TQ Plaze” bila prinuđena da ih smjesti u druge hotele u gradu, jer turisti nijesu željeli da borave dok im ispod prozora bruje teške građevinske mašine, a oblaci prašine ulaze u sobe.

Naročito teško je kada padne kiša, kako kažu u hotelu, jer blato je svuda ispred, pa gosti moraju da preko garaže izlaze na drugu stranu kompleksa “TQ Plaza”, kako bi se prošetali do grada.

Sve je to dovelo da učestalih primjedbi gostiju, što kako ističu u “TQ Plazi”, umanjuje ocjene hotela, koji je ima visoke četiri zvjezdice.

“Prošle godine dobijali samo odlične ocjene i pohvale turista koji su boravili u našem hotelu”, kazali su “ Vijestima”

Hotel je kako kažu bukiran gotovo cijelo ljeto i postoji bojazan da ukoliko radovi ne budu što prije okončani, da će trpjeti veliku štetu. Zasada još se ne zna koliko će iznositi odštetni zahtjevi gostiju, ali je uprava hotela spremna da svima izađe u susret, kako bi zadržala dobre poslovne veze i renome u turističkom biznisu.

Izgubljenu dobit, kako ističu, moraće da nadoknadi Opština Budva ili kroz oslobađanja plaćanja poreza kako bi se djelimično kompezovali gubitak koji trpi kompanija.

Zbog radova i blokade kompleksa “TQ Plaza” u kome se nalazi i veliki šoping centar, žalbe upućuju i zakupci poslovnih prostora jer su im manji prometi od kada Opština Budva rekonstruiše centar grada, pa traže da im se smanje zakupnine kako bi i oni barem ublažili poslovne gubitke koje trpe.

Početkom februara Opština Budva počela najveću investiciju ove godine, te još tada najavila da će prema ugovoru radovi trajati 160 dana odnosno do 15. jula. Budvanski ugostitelji su još prije mjesec tražili od Opštine da izvođač radova radi u tri smjene, ako je to potrebno, samo kako bi radovi bili završeni prije roka, jer svaki dan u julu koji Budva bude dočekivala goste raskopanih ulica, biće velika šteta za cjelokupnu privredu.

Prije desetak dana potpredsjednica Opštine Jasna Dokić je na posljednjem sastanku Koordinacionog tijela za pripremu sezone kazala da će radovi biti završeni mjesec prije ugovorenog roka.

“Raduje me, kako smo mogli dobiti informaciju od Sekretarijata za investicije koji je nosilac radova, da će biti radovi okončani znatno prije roka, znači ne 15. jula, nego 15. juna. Već 90 odsto najzahtjevnijih radova, koji se izvode ispod zemlje, a u pitanju su instalacije, gotovo su završni, te slijedi popločavanje” kazala je ona.

Završetak radova se još ne nazire, a u toku je postavljanje kaldrme na djelu budućeg bulevara sa četiri trake i kružnim tokom.

Radovi su povjereni podgoričkoj kompaniji “Bemax”. Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović i izvršni direktor te građevinske kompanije stavili su sredinom januara potpis na ugovor nakon što je Viši sud dozvolio da se dokument parafira u spuškom Istražnom zatvoru u kome se Božović nalazi od sredine aprila prošle godine.

Božović je prethodno 5. decembra prošle godine na predlog opštinske Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke donio odluku kojom je kao prvorangirana, od dvije pristigle ponude, za izvođenje radova na najvećem kapitalnom projektu ove godine, vrijednosti oko tri miliona eura, bila ona kompanije “Bemax”, čiji je podugovarač u tom poslu firma BB “Solar”, biznismena Blaža Đukanovića, sina nekadašnjeg šefa države i opozicionog DPS-a Mila Đukanovića.

“Izvođač se obavezuje da radove izvede za 2.924.681,38 eura sa uračunatim PDV-om. Rok za izvođenje radova je 160 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Do produžetka roka može doći usljed promijenjenih okolnosti, više sile, kao i okolnosti na koje izvođač objektivno nije mogao da utiče. Izvođač radova ima pravo da zatraži produženje ugovorenog roka radova u slučaju koji nije izazvan njegovom krivicom, a u kome je zbog promijenjenih okolnosti ili neispunjavanja obaveza od strane Opštine Budva bio spriječen da izvodi radove”, piše u ugovoru.

Bonus video: