Potkopan temelj stuba državne žičare

Radove izvodi Planinski centar Kolašin 1450 Zorana Bećirovića

16851 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Privatnim građevinskim radovima u okviru Planinskog centra Kolašin 1450, prije nekoliko dana, potkopana je zemlja sa tri strane postolja jednog od stubova državne žičare K7 koja spaja skijaške staze Ski-centra Kolašin 1600 i skijališta, čiji je vlasnik Zoran Ćoća Bećirović.

Na tom dijelu planine trurističke objekte gradi uglavnom Bećirovićeva kompanija Ski resort Kolašin 1450, iz koje Vijestima nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa oštećenjima na skijaškoj infrastruturi. U okviru Planinskog centra, pored vila i hotela, gradi se i dio potrebne komunalne infrastrukture, pa nije jasno kojim od tih radova je došlo do potkopavanja temelja stuba žičare.

Izvršni direktor Državnog preduzeća Skijališta Crne Gore Đuro Milošević kazao je Vijestima da je o incidentu na gradilištu obavijestio nadležnu inspekciju. On je potvrdio i informacije da je prilikom privatnih građevinskih radova došlo i do kidanja kablova za napajanje žičare. I to su, tvrdi, prijavili građevinskoj inspekciji.

“Upoznati smo sa situacijom o kojoj govorite, jer radnici ski-centra Kolašin 1600 svakodnevno obilaze instalacije. Izvšena je prijava, a inspekcija će utvrditi da li se radovi izvode u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Na osnovu toga će Skijališta Crne Gore zauzeti stav i preduzeti korake”, kazao je Milošević.

On podsjeća da je “žičara K7 predviđena prostornim planom posebne namjene (PPPN) Bjelasica i Komovi. Kako kaže Milošević, tim dokumentom, koji je usvojila Skupština, predviđena i trasa žičare i lokacija objekata.

Prema Zakonu o skijalištima, zabranjena je gradnja bilo koje vrste objekata, 12 metara sa obje strane žičare.

“Ski-centru ili trećim licima je zabranjena izgradnja ili postavljanje objekata bilo koje vrste, koji nijesu u funkciji žičare, na rastojanju do 12 metara sa obije strane spoljnjeg užeta, kod šinskih žičara do 12 metara sa obje strane spoljnjih šina, kao i do 12 metara od svakog staničnog objekta (zona zabrane gradnje), precizirano je članom 29 tog zakona. Žičara K7, koja je građane države koštala blizu devet milona aura, otvorena je u februaru 2022. godine. Riječ je o šestosjedu, čija dužina 1,5km, kapacitet 2.600 skijaša na na sat, a omogućava povezivanje preko 40 kilometara skijaških staza državnog i privatnog skijališta na Bjelasici.

U blizini tog dijela državne skijaške infrastrukture, čija je polazna stanica tik pored privatnog skijališta, već je izgrađeno više privatnih turističkih objekata. Na lokalitetu Kolašin 1450, planirana je gradnja više od 30 vila, hotela B, C, D i E, te još nekoliko turističkih objekata.

Bonus video: