Omladina ključni kreator sposobnosti oružanih snaga

Zoran Lazarević i saradnici na konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica Balkan CHOD foruma

2052 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Omladina je garant budućnosti svih država i ključni kreator sposobnosti oružanih snaga, ocijenjeno je na konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica Balkan CHOD foruma.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je na konferenciji, koja je održana u Draču, učestvovao načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zoran Lazarević sa saradnicima.

Navodi se da su načelnici odbrane izrazili zabrinutost zbog postojećih bezbjednosnih izazova u regionu, na evropskom kontinentu i na Bliskom istoku.

“Dodatno, s obzirom da je ovaj region u ranijem periodu prepoznat kao nestabilan, jedna od poruka konferencije je da se istorijska šansa za bezbjednosnu integraciju Balkana ne bi smjela propustiti”, kaže se u saopštenju.

v
foto: Ministarstvo odbrane

Kako se dodaje, načelnici generalštabova zaključili su da je njihova obaveza da budu čuvari vrijednosti balkanskih država, i da posvećeno rade na stvaranju neraskidivih veza među zemljama, posebno u oblasti bezbjednosti i odbrane.

Iz Ministarstva su rekli da je, s obzirom da su prijetnje bezbjednosti u rapidnom porastu, te da njihovo rješavanje traži inovativne, fleksibilne i jake oružane snage, tema konferencij bila intezivnije uključivanje mladih ljudi u odbranu i bezbjednost.

“Omladina je garant budućnosti svih država i ključni kreator sposobnosti oružanih snaga, te iz tih razloga angažovanje mladih je tijesno povezano sa reformama koje sprovode vojne snage”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su se načelnici saglasili da se bezbjednosni aspekti dodatno moraju promovisati kod mladih jer je to ulaganje u njihovu bezbjedniju budućnost, procjenjujući da je pitanje stvaranja kadrovskih potencijala jedan od najvećih bezbjednosnih izazova pred regionom.

Iz Ministarstva odbane su kazali da je Lazarević u obraćanju na konferenciji upoznao sagovornike sa naporima koje taj resor i VCG ulažu na promociji vojnog poziva, jačanju ljudskih resursa i podmlađivanju kadra.

On je ukazao da je jedan od najsigurnijih načina uključivanja mladih u oružane snage približavanje programa obuke njihovim potrebama.

“Uključivanje novih tehnologija i razvoj sposobnosti za njihovo korišćenje se mora u većem obimu naći u sadržajima vojne obuke”, istakao je Lazarević.

Prema njegovim riječima, snažnije povezivanje sa privatnim sektorom i nacionalnim centrima koji se bave kreiranjem ovih tehnologija, siguran je put ka ispunjenju tog cilja.

“U Ministarstvu odbrane i VCG posvećeno radimo na kreiranju jednog takvog centra koji će biti prilika da mladi na očigledniji i konkretniji način uče o korišćenju inovacija u bezbjednosne i odbrambene svrhe”, istakao je Lazarević.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da su se načelnici saglasili da su svi na zajedničkom zadatku i da je konferencija doprinijela izgradnji bezbjednosne kulture kod mladih kako bi bolje razumjeli bezbjednosne izazove i bili spremniji da doprinose miru i bezbjednosti u regionu.

Bonus video: