Šaranović: U toku pripreme za izgradnju novog objekta Centra za prihvat stranaca na Božaju, i nadogradnju Centra u Spužu

„Otvaranjem Odsjeka Božaj koji raspolaže sa 60 mjesta, Crna Gora je omogućila strancima koji traže međunarodnu zaštitu adekvatan smještaj u cilju njihovog zbrinjavanja“, kazao je Šaranović

4077 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obezbijedilo je visoke standarde zaštite stranaca koje traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori i svakodnevno ih unapređuje, kazao je resorni ministar Danilo Šaranović.

Šaranović, članovi skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode i predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija posjetili su Centar za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu na Božaju.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Šaranović je istakao da je taj resor, kao krovna institucija u čijoj su nadležnosti migracije, obezbijedilo visoke standarde zaštite osoba koje traže međunarodnu zaštitu i da svakog dana radi na njihovom unapređenju.

„Otvaranjem Odsjeka Božaj koji raspolaže sa 60 mjesta, Crna Gora je omogućila strancima koji traže međunarodnu zaštitu adekvatan smještaj u cilju njihovog zbrinjavanja“, kazao je Šaranović.

On je rekao da taj Odsjek svojim postignućima parira mnogim drugim regionalnim prihvatnim centrima.

U MUP-u su, kako su ukazali iz tog resora, u toku pripremne radnje za izgradnju novog objekta Centra za prihvat stranaca na Božaju, kao i nadogradnju Centra u Spužu, čime će se višestruko poboljšati i povećati smještajni kapaciteti.

Šaranović je kazao da je od stavljanja u funkciju 2020. godine u objektu boravilo 5.961 stranaca koji traže međunarodnu zaštitu i podsjetio da Direkcija za prihvat raspolaže i sa Odsjekom u Spužu čiji je kapacitet 104 mjesta.

Prema riječima Šaranovića, poseban akcenat stavljen je na potrebe ranjivih grupa, prevashodno djece i žena.

„Crna Gora će nastaviti da bude posvećena ostvarenju strateških ciljeva i u saradnji sa partnerima doprinositi integrisanom upravljanju migracijama, kako na regionalnom i evropskom, tako i na globalnom nivou“, poručio je Šaranović.

Centar za prihvat stranaca na Božaju posjetili su i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i predstavnici Ministarstva zdravlja.

Centar su obišli i predstavnivi Crvenog Krsta, UNHCR-a, nevladine organizacije Građanska alijansa i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Bonus video: