MORT se pravda za eko-incident, Ozon: Vlada mora znati šta smjera izvođač

MORT tvrdi da obrađivač Elaborata za izgradnju tunela 'Njeguši' nije mogao da predvidi odron i tehničko rješenje za tu situaciju, navodeći da su drugi projekti dobili pozitivnu reviziju
3 komentar(a)
Kamioni Mehanizacije (Novine)
Kamioni Mehanizacije (Novine)
Ažurirano: 25.07.2017. 18:30h

Odrone na tunelima u toku izgradnje nije moguće predvidjeti, pa ni dati predlog za sanaciju, jer su u pitanju "prirodne pojave na koje se ne može uticati i ne mogu se preduzeti adekvatne mjere u toku projektovanja".

To je odgovor Ministarstva turizma i održivog razvoja (MORT) na pitanje "Vijesti" da li je obrađivač Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju tunela "Njeguši", na dionici puta Cetinje - Kotor, mogao da predvidi da je moguć odron i da opiše rješenja, pa i ono u vezi sa upotrebom guma za saniranje nastalih rupa.

Direkcija za saobraćaj je za radove na izgradnji regionalnog puta R-1, posao vrijedan 9,5 miliona eura, angažovala firmu "Mehanizacija i programat" iz Nikšića. Tokom izvođenja radova na tunelu, kako je "Vijestima" ranije potvrđeno iz Ekološke inspekcije, zbog karakteristika tunela, došlo je do obrušavanja zemlje i kamena. Kako bi riješili problem, iz nikšićke firme su na gradilište dopremili otpadne auto-gume i upotrijebili ih "za zaštitu primarne podgrade tunela". Javnost o svemu ne bi znala ništa, da strani turisti nisu snimili kamione "Mehanizacije" dok istovaraju gume na Bukovici.

Zbog upotrebe guma na gradilištu, inspekcija je Direkciji naložila da od Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) pribavi odluku o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu.

MORT tvrdi da obrađivač Elaborata za izgradnju tunela 'Njeguši' nije mogao da predvidi odron i tehničko rješenje za tu situaciju, navodeći da su drugi projekti dobili pozitivnu reviziju.“ Ovakve stvari se ne mogu predvidjeti, jer su u pitanju neke prirodne pojave na koje se ne može uticati i ne mogu se preduzeti adekvatne mjere u toku projektovanja", tvrde iz MORT.

Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta "Ozon" negira te navode:

"Procedura procjene uticaja na životnu sredinu se sprovodi upravo kako bi se analizirale i uzele u obzir ne samo činjenice, već i pretpostavke, uporedile alternative i ponudilo najbolje rješenje sa aspekta struke i nauke, sa najmanjim štetnim posljedicama po životnu sredinu. Stoga je jasno da ne stoji obrazloženje MORT da obrađivači predmetnog Elaborata nisu mogli predvidjeti odron. Neprihvatljivo je da se, kada se desi neki propust, ne preuzme odgovornost, posebno jer nadležne insitutucije imaju mogućnost da formiranjem komisije za ocjenu Elaborata dobiju dodatni resurs kako bi se na najbolji način sprovela procedura i činom izdavanja ekološke saglasnosti zaštitila i životna sredina i javni interes", kazao je on.

Prema riječima Perovića, poznavanje terena je preduslov da bi se moglo pronaći najbolje rješenje.

"Pitanje je da li je multidisciplinarni tim uopšte i posjetio teren. Duže vrijeme upozoravamo na neophodnost provjere kapaciteta firmi koje su registrovane za procjene uticaja na životnu sredinu, mreže njihovih saradnika, za koje sumnjamo da ne izlaze na teren već copy-paste varijantom završavaju obaveze, a svojeručni potpis, strukovno zvanje i licencu inženjerske komore, koriste da daju legitimitet takvom pristupu, što za posljedicu ima nekvalitetne dokumente koji se predstavljaju na javnim raspravama", kazao je on.

Iz "Ozona" očekuju da konkretan slučaj posluži za izradu kvalitetnijeg novog Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu, posebno u dijelu sankcija.

Da li se drumovima nezakonito prevoze i druge vrste otpada?

"Mehanizacija" se nije obraćala EPA, te stoga i nema dozvolu za sakupljanje, transport i skladištenje otpada, konkretno otpadnih guma, navodi se u odgovoru MORT-a.

Za Aleksnadra Perovića je, međutim, sporno kako je moguće da su onda tri kamiona te kompanije prevozila gume, a da ih policija nije zaustavila i provjerila.

"Možemo li sa pravom sumnjati da se crnogorskim drumovima na takav nezakonit način prevoze i druge vrste otpada, i da se deponovanje vrši na lokacijama koje nisu uređene za takvu namjenu", pita direktor "Ozona".

Procjenu uticaja radili su eksperti

Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju tunela "Njeguši" je, kako su kazali iz Ministarstva za “Vijesti”, izradio tim koji je formiralo preduzeće "S&T SISTEM" iz Podgorice. Među članovima komisije za ocjenu elaborata su specijalista zaštite životne sredine, diplomirani inženjer građevinstva, geologije, mašinstva i tehnologije.

Jedan od članova tima, kazali su iz MORT-a, je bio i doktor nauka koji je radni vijek proveo na kompleksnijim projektima nego što je probijanje tunela od 500 metara.

Bonus video: