Tužilaštvo istražuje ubistvo psa u Tološima

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo predmet protiv Aca Novovića, koji se sumnjiči da je u naselju Blok IX vezao psa za svoje vozilo i tako ga vukao po ulici

11973 pregleda 58 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Zbog sumnje da je mučio i ubio psa, Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici formiralo je predmet protiv Aca Novovića.

To su juče “Vijestima” kazali iz tužilaštva.

Iz inspekcije i Uprave za veterinu nisu odgovorili na pitanja redakcije da li su postupali u odnosu na inicijativu dijela nevladinih organizacija za zaštitu životinja i provjerili uslove u kojima, tokom njegovog odustva, borave vukovi, koje Novović drži u gradskom naselju Tološi.

“Povodom Vašeg pitanja od dana 11. juna 2024. godine, obavještavam Vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici ovim povodom formiran predmet protiv lica A. N. zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa. Predmet se nalazi u postupku izviđaja”, navode u odgovoru iz tužilaštva.

Podgoričanin Aco Novović lišen je slobode prošle sedmice, nakon što su aktivisti Nevladine organizacije “Zaštitimo životinje” protiv njega podnijeli prijavu, zbog sumnje da je 29. maja, u večernjim satima, u naselju Blok IX u Podgorici vezao psa za svoje vozilo i tako ga vukao po ulici. Životinja je usljed toga uginula.

U prijavi je navedeno i da su protiv iste osobe više puta i ranije podnošene prijave zbog mučenja i zlostavljanja životinja.

Prema Krivičnom zakonu Crne Gore, za ubistvo životinje predviđene su novčana ili kazna zatvora do godinu.

Novović, protiv kojeg je podnijeta prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa, javnosti je godinama poznat, jer u gradskom naselju Tološi drži vukove.

Nakon saznanja da je Novoviću, po prijavi za mučenje u ubijanje psa, produženo zadržavanje u pritvoru, iz dijela nevladinih organizacija za zaštitu životinja, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uputili su inicijativu kojom su tražili da se provjere uslovi u kojima te životinje borave tokom njegovog odustva.

“S obzirom na to da ne znamo u kakvom su zdravstvenom stanju vukovi, koje je bespravno godinama držao na svom imanju, kao i da li neko uopšte vidi brigu o njima, tražimo hitan inspekcijski nadzor...”, navode, pored ostalog, u inicijativi iz NVO “Šapice” Bar, “Društva za zaštitu životinja” iz Podgorice, NVO “Feniks” sa Cetinja i NVU “Nikšićko udruženje za zaštitu životinja”.

U vezi sa tim, “Vijesti” su u ponedjeljak uputile pitanja Upravi za veterinu i Upravi za inspekcijske poslove. Pored ostalog, upitani su da li su postupali u odnosu na inicijativu dijela nevladinih organizacija, kakav je rezultat nadzora, koliko životinja ima Novović, o kojim je životinjama riječ, u kojim uslovima su držane te životinje, da li ima dokaz o porijeklu za divlje životinje, da li ima saglasnost za držanje divljih životinja i da li ispunjava uslove za držanje divljih životinja.

Prema podacima koje je inspekcija dostavila “Vijestima” u jesen 2020. godine, Novović je tada u više kaveza, u naseljenom mjestu, držao više od 20 vukova. Izvještaj je, rekli su tada, zasnovan na iskazu Novovića, “jer direktan uvid u kaveze nije bio moguć”. Tada su rekli redakciji i da Novović nema dozvolu za držanje divljih životinja. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Novović takvu dozvolu do danas nije dobio.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, svi koji nabave divlju vrstu životinja koju namjeravaju da drže u zatočeništvu, u obavezi su da podnesu zahtjev za izdavanje dozvole i da o tome obavijeste nadležne, u roku od 30 dana od dana pribavljanja životinje. U suprotnom, rizikuju novčanu kaznu od 2.000 do 40.000 eura za pravno, odnosno 250 do 2.000 eura, za fizičko lice.

Bonus video: