Ćulafić: Na portalu GIS Podgorica lični podaci građana, tužilaštvo da utvrdi odgovornost

"Radi se osim o nečuvenom amaterizmu i neprofesionalnosti nadležnih službi i o krivičnoj odgovornosti ugrožavanja ličnih podataka", rekao je odbornik DPS-a

15342 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Stefan Ćulafić, Foto: Demokratska partija socijalista
Stefan Ćulafić, Foto: Demokratska partija socijalista

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Stefan Ćulafić kazao je da se jednostavnom pretragom na portalu Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica dolazi do ličnih podataka građana glavnog grada poput jedinstvenog matičnog broja i slično.

Fotografija koju je objavio Ćulafić
Fotografija koju je objavio Ćulafićfoto: x.com/stefan_culafic

"Radi se osim o nečuvenom amaterizmu i neprofesionalnosti nadležnih službi i o krivičnoj odgovornosti ugrožavanja ličnih podataka. Pozivam Agenciju za zaštitu ličnih podataka i nadležno tužilaštvo da pod hitno zaštiti privatnost i prava građana Podgorice koja su flagrantno prekršena i ugrožena i da utvrdi odgovornost između nadležnih službi počev od službi Ministarstva urbanizma, pa do nadležnih u Glavnom gradu", napisao je sinoć Ćulafić na Iksu.

Jedan od korisnika te društvene mreže napisao je da je provjerio navode i da je Glavni grad objavio na internetu njegove lične podatke, uključujući i matični broj.

"Zapravo, ako imate bilo kakvu parcelu ili objekat na teritoriji Podgorice koja se vodi na vas - i vaši su matični brojevi javno dostupni", napisao je on.

Wayback Machine, digitalna arhiva svjetske mreže (veba) i drugih informacija na internetu, snimila je šta je juče bilo objavljeno na sajtu naslovljenom "Centralni GIS portal - Glavni grad Podgorica".

web GIS
foto: Screenshot/web.archive.org

"GIS tehnologija predstavlja skup složenih i moćnih računarskih alata koji se koriste za prikupljanje, čuvanje, obradu, analizu i vizuelizaciju prostornih podataka. Korišćenjem GIS tehnologije u prostornom planiranju i uređenju prostora omogućeno je praćenje promjena tokom vremena, analiza predloženih planskih rješenja i praćenje realizacije kratkoročnih i dugoročnih planskih rješenja. Takođe, uključivanje javnosti u proces izrade i donošenja planske dokumentacije olakšano je korišćenjem GIS alata."

To je u međuvremenu izbrisano.

Bonus video: