Kolašin: Radovima na Spomen-domu ne nazire se kraj

Već nekoliko dana oko objekta u centru grada su skele bez radnika, a mjesecima i građevinski otpad

3974 pregleda 6 komentar(a)
Skele bez radnika: Spomen-dom, Foto: Dragana Šćepanović
Skele bez radnika: Spomen-dom, Foto: Dragana Šćepanović

Radovima na kolašinskom Spomen-domu, započetim prije 10 mjeseci, ne nazire se kraj, a iz lokalne uprave zvanično ne saopštavaju kada očekuju da će poslovi koji su u kategoriji “redovnog održavanja” biti završeni.

Već nekoliko dana oko objekta u najužem centru grada su skele bez radnika, a mjesecima i građevinski otpad, burad, kante… Objekat je sada samo djelimično premazan hidroizolacijom, pa je taj dio zgrade sniježno bijela, za razliku od ostalih kupola. Izvjesno je da predstoji još mnogo šta da se uradi na građevini, koji je simbol grada i da turističku sezonu koja uskoro počinje neće dočekati u novom ruhu.

Prema dokumentaciji koju su “Vijestima” dostavili iz Opštine na osnovu zahtjeva o slobodom pristupu informacijama, inspektorka za kulturna dobra Dragana Bošković Drobnjak u januaru je kontrolisala građevinske radove. Status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja Spomen domu utvrđen je prije deceniju.

Projektom su predviđeni demontažni radovi, postavljanje skele, armirano-betonske radove i sanaciju fasadnih površina (termoizolacija i hidroizolacija), kao i zamjenu stakala na svim prozorima objekta.

“Radovi na redovnom održavanju objekta Spomen-doma započeti su nakon dobijene saglasnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara i odobrenja da se bez konzervatorskog projekta mogu izvesti radovi na fasadi objekta, koji u skladu sa zakonom predstavljaju redovno održavanje, a odnose se na hidroizolacione premaze, kojima se na bilo koji način ne utiče na izgled i stabilnost objekta. U okviru redovnog održavanja u planu smo imali zamjenu polomljenih stakala, međutim izvođač i nadzor su na licu mjesta ustanovili da su okviri prozora u jako lošem stanju te predložili zamjenu na određenim djelovima. Radovi na stolariji biće izvršeni nakon izrade konzervatorskog projekta, a po dobijanju konzervatorskih uslova”, izjavio je predsjednik Opštine Petko Bakić prilikom inspekcijskog nadzora.

Nije poznato da li je do zastoja u radovima došlo u dijelu projekta koji se odnosi na staklene površine ili su neke druge okolnosti to uslovile.

Redovno održavanje Spomen-doma prvobitno je trebalo da košta 540.000, a kasnije je poskupio za još oko 100.000 eura. Razlozi za poskupljenje, prema onome što su ranije saopštili iz Ooštine, su “izuzetno loše stanje pojedinih elemenata tog objekta, koji su otkriveni tokom izvođenja radova”.

Prilikom izvođenja demontažnih radova primijećeno je da je stanje čelične konstrukcije prozorskih ramova u veoma lošem stanju. Takođe, po uvođenju izvođača u posao, primijećeno je da odvodi za atmosfersku kanalizaciju propuštaju vodu. Kako su cijevi ugrađene čitavom dužinom kroz beton ne mogu se sanirati već je potrebno napraviti nove sa cijevnim razvodom na predviđenim mjestima. Zatim, “prilikom demontaže limova na krovu, kako objašnjavaju, utvrđeno je da se ispod njih ne postoji armiranobetonska ploča, kako se očekivalo, već je prostor bio ispunjen mineralnom vunom”. Takođe, na kupolama su stradali nosači stakala, koji su istrulili, a ni ti radovi nijesu bili predviđeni prvobitnim tenderom.

Radovi se finansiraju iz lokalnog budžeta i prvi su nakon više decenija. Ranije je najavljeno da će, nakon adaptacije i rješavanja problema hidroizolacije, biti saniranja unutrašnjosti objekta, a fokus će biti stavljen na veliku kongresnu salu koja već godinama nije u funkciji.

U međuvremenu, opozicija je oštro kritikovala vlast zbog načina na koji se izvode radovi, ali i navodnog odbijanja Mušičeve ponude da bude konsultant prilikom pokušaja da se Spomen-domu vrati stari sjaj. Po prijavi Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti) obavljena je i inspekcijska kontrola.

Spomen-dom je podignut 1976. godine, u znak sjećanja na zasjedanja ZAVNO-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja), a građen je po ideji slovenačkog arhitekte Marka Mušiča.

Bonus video: