Injac najavila konkurs za rekonstrukciju "Podgoričanke": "Biće mjesto gdje se nove ideje pretvaraju u biznis"

"Želimo da oživimo centar grada i to ne samo kroz organizaciju događaja već i kroz njegovu infrastrukturnu transformaciju", rekla je gradonačelnica Podgorice

8279 pregleda 6 komentar(a)
"Centralni trg će dobiti svoj prvi rooftop sa restoranskom terasom", Foto: podgorica.me
"Centralni trg će dobiti svoj prvi rooftop sa restoranskom terasom", Foto: podgorica.me

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac najavila je da će uskoro biti raspisan međunarodni konkurs za rekonstrukciju robne kuće "Podgoričanka".

"Nakon više mjeseci posvećenog rada, uskoro će biti raspisan međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje rekonstrukcije robne kuće 'Podgoričanka'. Želimo da oživimo centar grada i to ne samo kroz organizaciju događaja već i kroz njegovu infrastrukturnu transformaciju. Podgorica zaslužuje da 'Podgoričanka' bude mjesto okupljanja, ali i razvoja ideja, vještina i znanja koji naš grad učiniti boljim mjestom za život”, saopštila je Injac.

Kako se navodi u konkursnom zadatku koji raspisuje Služba glavne gradske arhitektice, "u cilju razvoja preduzetništva po ugledu na svjetske centre, stvorila se potreba da Glavni grad strateški razmišlja o razvoju preduzetništva, koristeći benefit novih tehnologija, a sve u cilju razvijanja javnih politika koje će Podgoricu učiniti konkurentnom na polju rješavanja lokalnih problema, kao i razvijanja vještina i znanja koji su neophodni i aktuelni za današnje tržište rada”.

Buduća namjena "Podgoričanke", kako je saopšteno, podrazumijeva mjesto koje objedinjuje preduzetničku energiju i inovacije na teritoriji glavnog grada, "omogućavajući ljudima da započnu i vode svoje biznise".

"Kao simbol preduzetništva glavnog grada, mjesto gdje se srijeću nove ideje i pretvaraju u biznis. Socijalizacija je još jedan važan faktor ovakvog prostora, gdje pojedinci, digitalni nomadi, freelanceri, programeri neće raditi u izolaciji već će imati dovoljno privatnosti u prostoru koji dijele, a svi ce biti dio jedne zajednice koja dijeli iste poslovne izazove gdje mogu da saradjuju i rastu, i imaju raznovrsnost ponuda gdje se naravno radja prostor za nove biznis ideje i zaposljavanja", dodaje se.

Pored co-working prostora, objekat će biti otvoren za građane kroz različite sadržaje. "Prizemlje objekta je planirano da dominantno dobije ulogu javnog prostora koji će služiti kao produžetak centralnog gradskog trga. Stvoriće se multifunkcionalan prostor, u potpunosti otvoren za naše sugrađane, ali i turiste u kojem će imati priliku da uživaju u koncertima, književnim večerima, otvorenoj kafeteriji i prostoru opredjeljenom za prodaju lokalnih tradicionalnih proizvoda. Novost je da će i centralni trg dobiti svoj prvi rooftop sa restoranskom terasom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: