Institut za bolesti djece dobio novi plazma sterilizator

“Pomoću plazma sterilizatora sterilišemo navedeni materijal za potrebe Centra za neonatologiju, Odjeljenja intenzivnog liječenja i Operacionog bloka IBD-a, a po potrebi i materijal Operacionog bloka KCCG za adultne pacijente”, rekao je direktor IBD-a Velibor Majić

1720 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Institut za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dobio je novi plazma sterilizator za potrebe Operacionog bloka, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Ukupna vrijednost sterilizatora je 44.700 eura, prenosi Mina.

Direktor IBD-a Velibor Majić pojasnio je da se u plazma sterilizatoru obavlja sterilizacija kombinovanom upotrebom pare, vodonik peroksida i plazme, dodajući da se tako brzo i bezbjedno sterilišu medicinski instrumenti i materijali bez ostavljanja toksičnih ostataka.

"U njemu se steriliše osjetljiva medicinska oprema kao što su kruti endoskopi, kamere, svjetlosni kablovi, baterije, mikrohirurški (uključujući i oftalmološke) i opšti hirurški instrumenti", kazao je Majić.

Kako je dodao, sterilizator se koristi i za sterilizaciju silikonskog i plastičnog materijala, kao i svih plastičnih crijeva koja se koriste za respiratore i aparate za anesteziju.

“Pomoću plazma sterilizatora sterilišemo navedeni materijal za potrebe Centra za neonatologiju, Odjeljenja intenzivnog liječenja i Operacionog bloka IBD-a, a po potrebi i materijal Operacionog bloka KCCG za adultne pacijente”, rekao je Majić.

Prema njegovim riječima, svakodnevno se sprovode dva do tri sterilizaciona ciklusa.

Direktor KCCG Aleksandar Radović KCCG prati i primjenjuje savremena dostignuća medicinske nauke i prakse.

“Čime smanjujemo rizik i druge neželjene posljedice po zdravlje i zdravstveno stanje i pojedinca i zajednice u cjelini”, rekao je Radović.

Državna sekretaraka Ministarstva zdravlja Milena Cojić, kazala je da će donacija značajno unaprijediti rad u operacionom bloku IBD-a. Ona je naglasila da je cilj Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore obezbjeđivanje dostupne, efikasne i kvalitetne zdravstvene zaštite za sve građane. Kako je istakla, ulaganje u zdravstveni sistem kroz donacije ima za cilj da se modernizuju i osavremene zdravstvene ustanove i unaprijedi zdravstvena zaštita građana.

Od ukupne vrijednosti sterilizatora, 30 hiljada eura obezbijedila je kompanija One, dok je preostali dio sredstava obezbijedio KCCG..

Bonus video: