Budva: Mještani najavili blokadu Starog grada, Opština da počne rješavati haos

Održan sastanak Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone

9068 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Ako se stanje u Starom gradu se ne počne popravljati po pitanju svih problema u roku od sedam dana, građani iz Mjesne zajednice „Stari grad“ blokiraće to najstarije kulturno istorijsko jezgro Budve početkom jula.

To je za „Vijesti“ kazala potpredsjendica Savjeta MZ „Stari grad" Danijela Božović, nakon današnjeg sastanka Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone u velikoj sali Skupštine opštine Budva, na kome su Starograđani predočili haos u kome se nalazi taj dio Budve.

Božović je, govoreći o haosu koji vlada, navela da turiste dočekuju u „zaraznom okruženju“.

„Sramota je na šta liči Stari grad. Mi se dičimo tim spomenikom kulture, ali ga mi ne održavamo. Ni sekunde jedne ne vodimo računa o njemu i treba da nas je sram i stid zajedno. Ulice smrde. Ja ima sve dokumentovano, kako to sve ujutru izgleda. To je jezivo, od pica parčadi, pasta, ne možete proći uveče ulicama. Stanovnici Starog grada mole Komunalnu policiju i inspekciju i mole za pomoć jer ljude koji čekaju u redovima neće da se pomjere, čak su i neprijatni. Da li možemo da uvedemo neki red, da operemo i održavamo higijenu“, naglasila je Božović.

Potpredsjednica Opštine Jasna Dokić je kazala da se svi moraju zajedno potruditi, jer ne mogu sve komunalci da stignu da očiste, da je potrebno i ugostitelji ispred svojih lokala da održavaju higijenu, te da svi pomognu o održavanju čistoće grada.

Predložila je održavanje sastnaka predstavnika MZ sa Komunalnim preduzećem i Komunalnom policijom, gdje bi se definisali svi problemi i način rješavanja.

I dok Komunalna policija tvrdi da je riješen problem buke u Starom gradu, da imaju svakodnevne kontrole, te da proteklih desetak dana nije bilo prijava, iz Mjesne zajednice kažu da i dalje se građani žale da emitovanje muzike iz zvučnika, koji su i pored zabrana postvaljeni na terasama. Sa druge strane, ugostitelji prijete krivičnim prijavama, jer je Opština Budva odlukom o tome da se zabrane zvučnici na terasama prekršila zakon, te da su pred Ustavnim sudom pokrenulo postupak.

Ugostitelj Marko Pavlović, vlasnik lokala u Starom gradu već 33 godine, naveo je da je opštinska odluka nezakonita, te da se vrši "svojevrsni linč" prema ugostiteljima. On kaže da nije protiv da se riješi problem buke, ali da se pravi krivci sankcionišu, a ne da se vrši "diskriminacija" svih ugostitelja i onemogućava im se rad.

„Moj lokal je svojevrsni nezavisni kulturni centar, jer sam organizovao više od 2.000 kulturnih programa. Ova odluka, koja kako vidim je mnogo važnija od svega što je Budvu zadesilo, vrši se pristisak na mene. Ja ima svakodnevni stres počev od lažnih prijava, zbog kojih će moj advokat podnijeti krivične prijave. Odluka je nezakonita i to ćemo dokazati pred Ustavnom sudom, gdje smo podnijeli tužbu. Svi će odgovarati koji su donijeli ovu odluku. Odluka donosi gašenje kulture u Starom gradu. Umjesto da se sankcionišu krivci za buku, imamo da se nama ukida ustavno pravo na rad“, naglasio je Pavlović.

Kaže da "ovakvu torturu" nije doživio punih 33 godine od kada ima lokal.

„Ovo je svojevrsni linč. Moj apel je da se napravi dogovor, jer probolem buke na ovaj način se ne može riješiti. Dovedeni smo u stanje potpunog stresa. Imamo svakodnevne prijave, kontrole komunalne policije, nadlijeću dronovi. Zbog ovoga će neko krivično odgovarati", rekao je Pavlović.

Dokić je odmah odgovorila da su odluku donijeli odbornici i da je ona u skladu sa zakonom i da će po njoj postupati Komunalna policija, te da kada Ustavni sud bude odlučio, onda će se po tome odrediti.

Predstavnik MZ „Stari grad“ Ivan Dragičević na to se nadovezao, ističući da kulturu u Stari grad nijesu donijele kafane, već da je kulture bilo prije njih.

„Možda je jednim dijelom kulturna scena, ali je Stari grad dobio status kulturnog dobra mnogo ranije. Imamo prijava od strane od naših komšija i sugrađana da je i dalje buka u Starom gradu. Građani prijavljuju jer buka dolazi sa ugostiteljskih terasa, jer ima zvučnika. Tato tražim objašnjenje od Sekretarijata za urbanizam da li je urbanističko-tehničkim uslovima dozvoljeno da se postave zvučnici na terasama lokala“, upitao je Dragičević.

Na to su mu iz tog opštinskog resora odmah odgovorili da programom privremenih objekata, koji je istekao krajem decembra prošle godine, u prethodnih pet godina, koliko je važio, UT uslovima nijedan lokal nije smio na terasama da ima zvučnike.

Iz Komunalnog preduzeća su istakli da se maksimalno trude da grad održavaju čistim, ali kao veliki problem su naveli komunalnu kulturu.

„Komunalna kultura nije na zavidnom niovu. Naši radnici, kojih je u deficitu svakodnevno čiste grad, odvozi se po 20 tona smeća, ali imamo problem da se smeće svuda baca. Imamo problem da se pored kontejnerskih stanica stvori deponija, koju naši radnici, iako nisu dužni uklone. Iako je stupila 1. juna zarana odlaganja kabastog otpada, svakodnevno uprkos svemu, naših 25 kamiona odvozi takav otpad koji se baca. Problem je i nepropisno parkiranje, pa imamo slučajeve da se blokiraju kontejnerske stanice i da im po dva dana ne možemo prići“, kazali su predstavnici tog preduzeća. Najavili su od 1. jula velike akcije svakodnevnog čišćenja grada i pranja ulica.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović zatražio je da se barem jednom sedmično, ako ne i dav puta, operu ulice u Starom gradu, što su iz komunalnog preduzeća obećali da će raditi, te da je to planirano.

Na ažurnost rada Komunalnog preduzeća, ali i na nizak nivo komunalne kulture ukazala je i potpredsjednica Opštine Jasna Dokić.

Centar će biti raskopan do polovine jula

Iako su uoči izbora najavljivali da će rekonstrukcija glavnih gradskih ulica - Mediteranske i Ulice 22. novembra biti okončane 15. juna, sekretar za investicije Joko Popović kazao je da će radovi biti sigurno okončani u ugovorenom predviđenom roku 15. jula, ali da očekuje da će to biti i ranije.

Budva grad
foto: Vuk Lajović

„Bila su neka uvjeravanja da ćemo završiti do 15. juna, ali smo imali određenih problema, koji su sada završeni. Uglavnom, završiće se u ugovorenom roku, a vjerovatno i ranije“, kazao je Popović.

Bonus video: