MF: Alimentacioni fond isplatio 28,9 hiljada eura za 65 djece

"Isplaćeno je za dvoje djece za uzrast do pet godina, za 32 djece uzrasta od šest do 13 godina i za 30 djece uzrasta od 14 do 18 godina“

6747 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Alimentacioni fond isplatio je u ponedeljak 28,9 hiljada eura na osnovu 50 rješenja centara za socijalni rad kojima je priznato pravo na privremeno izdržavanje djece, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako su naveli iz tog resora, na ime privremenog izdržavanja isplaćeno je.

Iz Ministarstva finansija su kazali da je privremeno izdržavanje isplaćeno za 65 djece.

„Isplaćeno je za dvoje djece za uzrast do pet godina, za 32 djece uzrasta od šest do 13 godina i za 30 djece uzrasta od 14 do 18 godina“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, u međuvremenu, za 18 djece prestalo pravo na privremeno izdržavanje, jer su dužnici izdržavanja, u pojedinim slučajevima, počeli sa urednim izmirivanjem obaveze plaćanja alimentacije ili se radi o slučajevima u kojima su djeca navršila 18 godina.

„U odnosu na ukupan broj djece (64) kojoj je 10. maja isplaćen iznos privremenog izdržavanja, u 20 odsto slučajeva pravo na privremeno izdržavanje je prestalo jer je dužnik izdržavanja počeo sa redovnom uplatom alimentacije zakonskom zastupniku“, rekli su iz Ministarstva finansija.

Prema njihovim riječima, Alimentacioni fond je nakon isplate privremenog izdržavanja u maju donio i 46 rješenja o povraćaju isplaćenog iznosa privremenog izdržavanja.

„U 46 slučajeva povraćaja čeka se da istekne rok od osam dana od dana prijema rješenja, nakon čega će biti poznata informacija da li je bilo dobrovoljnog povraćaja isplaćenih sredstava od dužnika izdržavanja prema Alimentacionom fondu“, kaže se u saopštenju.

Kada je u pitanju struktura rješenja po opštinama, iz Ministarstva finansije su rekli da se najveći broj odnosi na Centar za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva – 11 rješenja.

Centri za socijalni rad u Baru i Danilovgradu izdali su po devet, Podgorici osam, Bijelom Polju i Mojkovcu po tri, Pljevljima i Cetinju po dva, Beranama, Plavu i Golubovcima po jedan.

“Kada se radi o strukturi po polu roditelja, ukupno je pet očeva i 39 majki koji su kao zakonski zastupnici djece podnijeli zahtjev za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje i za čiju djecu je novac uplaćen”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: