Grbović: Preduzetnici i ugostitelji koji uveče postavljaju stolove i stolice na parking mjestima krše Odluku

Ulcinj uoči sezone raspolaže sa oko hiljadu mjesta, evidentne i zloupotrebe

5347 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Ulcinja, Foto: Samir Adrović
Detalj iz Ulcinja, Foto: Samir Adrović

Parking servis Ulcinj, uoči glavne turističke sezone, raspolaže sa 1.048 parking mjesta, od čega je 527 u crvenoj, a 521 u žutoj zoni.

Izvršni direktor tog preduzeća Amil Grbović potvrdio je “Vijestima” da je stanje na terenu neznatno drugačije i da je u odnosu na elaborat, manje oko 50 parking mjesta.

“Povremeno dobijamo zahtjeve za brisanje pojedinih parking mjesta zbog gradnje novih objekata, prilaznih puteva... Ucrtani parkinzi tada se nađu kao prepreke pa ih brišemo iz evidencije”, kazao je Grbović.

Naveo je da ukupno ima 81 rezervisano parking mjesto, od kojih je pet rezervisano tokom cijele godine, a ostalih 76 samo tokom ljetnje sezone, od 1. 6. do 30. 9. Cijena rezervacije za jedno parking mjesto je 140 eura mjesečno za crvenu zonu i 100 eura mjesečno za žutu zonu.

Grbović je kazao da preduzetnici i ugostitelji koji postavljaju stolove i stolice na parking mjestima u večernjim satima, krše Odluku o javnim parkiralištima i da se to mora suzbiti.

“Pravna lica i preduzetnici koji postavljaju stolove i stolice na javnom parkingu i tako ga nenamjenski koriste, sa nama zaključuju samo ugovore o rezervisanom parking mjestu i plate nam naknadu za uslugu korišćenja parkinga na način da ga mogu koristiti samo za parkiranje vozila, ali ne i za obavljanje djelatnosti. Za tu vrstu korišćenja parking nije predviđen niti nam je poznato da se može nekome drugom od opštinskih organa platiti parking prostor za obavljanje bilo koje vrste djelatnosti. Dakle, može se reći da pojedini lokali zakupljuju parking prostor, ali ga koriste suprotno pravilima što spada u kršenje Odluke o javnim parkiralištima”, pojasnio je Grbović.

Napomenuo je da je za nadzor i kontrolu nad sprovođenjem te odluke nadležna Komunalna policija i inspekcija koja ima mehanizme da sankcioniše sve one koji parking koriste suprotno namjeni.

“Mi redovno šaljemo dopise i prijave Komunalnoj policiji da postupe u skladu sa njihovim službenim dužnostima i nadležnostima kako bi suzbili ovakve pojave ali evidentno je da prave reakcije još uvijek, nažalost, nema”, kazao je Grbović.

Naveo je da su tkz ulični parkinzi dostupni svim građanima i turistima na korišćenje.

“Samim tim hoteli i restorani nemaju u okviru javnih parkirališta obezbijeđena parking mjesta. Mogu samo da ih rezervišu i da za tu uslugu plate naknadu”, kazao je Grbović.

Bonus video: