MRSS: Digitalizacija procesa u ZZZ, povezivanje baze sa drugim institucijama ključne promjene Zakona

"Tokom javne rasprave, održaće se Okrugli sto o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti - u ponedjeljak, 24. juna, od 10 sati u staroj zgradi Vlade"

4640 pregleda 4 komentar(a)
Nišić, Foto: MRSS
Nišić, Foto: MRSS

Kompletna digitalizacija procesa u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ), povezivanje njegove baze sa drugim institucijama radi razmjene podataka i obezbjeđivanje odgovarajućeg posla, posebno mladima, ključne su planirane promjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS).

Kako su kazali, sve je odrađeno u korak sa digitalizacijom procesa u ZZZ, "koja se uspješno sprovodi i očekuje se da bude završena do novembra ove godine".

"Tokom javne rasprave, održaće se Okrugli sto o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti - u ponedjeljak, 24. juna, od 10 sati u staroj zgradi Vlade. Promjeni zakona se prvenstveno pristupa zbog prilagođavanja odredbi radi nesmetanog uvođenja i sprovođenja programa 'Garancije za mlade', koji ce početi da se primjenjuje od januara 2025. godine. Mladima od 15 - 29 godina će se omogućiti lakši pristup uslugama samog Zavoda,obezbjeđivanju odgovarajućeg zaposlenja, programa dodatnog obrazovanja, ili pak pripravništva", navodi se u saopštenju.

Iz MRSS ističu da će izmjene donijeti i definisanje odredbi "koje će biti osnov za interoperabilnost baze podataka, čiji cilj je povezivanje Zavoda sa drugim institucijama radi razmjene podataka".

"Omogućava se da se prijavljivanje u evidenciju nezaposlenih lica, kao i pristup uslugama za tržište rada i pravima za vrijeme nezaposlenosti kod Zavoda, može ostvariti i elektronski, u skladu sa propisima o elektronskoj upravi. Dakle, nezaposleni će ubuduće moći da se prijave u evidenciju, osim ličnim dolaskom, i elektronskim putem, a na taj način će moći da podnose i zahtjeve za ostvarivanje prava za vrijeme nezaposlenosti. To će umnogome olakšati procese korisnicima prava Zavoda za zapošljavanje, kao i zaposlenima institucije jer će biti rasterećeni dodatnih administrativnih procesa, koji su do sada opterećivali njihovo obavljanje zakonom predviđenih zadataka", piše u saopštenju.

"Poslodavcima će biti olakšane procedure prijavljivanja slobodnih radnih mjesta, time što će se prijave o slobodnom radnom mjestu, kao i prijave o zasnivanju - prestanku radnog odnosa, osim neposrednom predajom, moći dostaviti i elektronski Zavodu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: