"Zlatno odjeljenje" poklonilo Nikšiču spomen česmu: Simbol prijateljstva i poštovanja učenika i profesora

Donacijom spomen česme, Fondacija je nakon 13 godina uspješnog rada prestala da postoji

12477 pregleda 98 reakcija 5 komentar(a)
Joksović i Brajušković, Foto: Svetlana Mandić
Joksović i Brajušković, Foto: Svetlana Mandić

U Japanu je vilin konjic nacionalni amblem i smatraju ga simbolom radosti i novog svijetla, kao i snage, hrabrosti i sreće.

Od danas spomen česma sa vilinim konjicom krasiće Krupac, kraj Nikšić, i biće simbol jedne generacije koja je znanjem "osvojila" Nikšić i Jugoslaviju, ali i simbol prijateljstva i poštovanja između učenika i profesora, te neraskidive niti koja traje duže i od života.

Spomen česma je poklon Fondacije "Oikos IV/5", koju su prije 13 godina, na dan kada su proslavljali 30 godina mature, osnovali učenici odjeljenja biologa IV/5 koje je školske 1980/1981. godine proglašeno za najbolje srednjoškolsko odjeljenje u tadašnjoj Jugoslaviji.

Fondaciji su dali ime po đačkom nadimku razrednog starješine Slobodana Brajuškovića, kome je nadimak bio Oikos, što u prevodu znači, kuća, dom, a on je, kako to bivši učenici vole da istaknu, bio "dom" za njihovu tinejdžersku dušu.

"Sigurna sam u to da bi danas vaš profesor bio ponosan na sve vas, kako je i za života govorio, a ja u vama prepoznajem svaku nit klupka znanja i čovječanstva koje je u vas utkao. Zahvalnost dugujemo i Opštini Nikšić koja nam je udijelila simboličnu lokaciju, upravo onu gdje Nikšićani spajaju horizonte i gledaju u neki drugi svijet", kazala je profesorica Slobodanka Brajušković, supruga pokojnog Slobodana.

Brajušković, koji je 18 godina radio u Nikšiću, a 22 u Podgorici, preminuo je 20. avgusta 2014. godine i iza sebe ostavio generacije uspješnih i zahvalnih učenika, a najbolji od njih su osnivači Fondacije "Oikos".

Donacijom spomen česme, Fondacija je nakon 13 godina uspješnog rada prestala da postoji.

Sastavljena od učenika "zlatnog odjeljenja", kako su ih zvali, koje je brojalo 28 djevojaka i šest momaka, i imalo prosječnu ocjenu 4,72, od 2012. godine jednom godišnje dodjeljivali su novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura najboljem nikšićkom srednjoškolcu.

"lako danas Fondacija zvanično prestaje sa radom, ono što nesumnjivo ostaje jeste porodica udružena u nauci. Neka ovaj čin bude podstrek svim mladim ljudima koji su žedni znanja da svijet postaje i opstaje na nauci, i da nikad ne prestanu da vjeruju u to da će znanje spasiti svijet", poručila je Brajušković.

Slobodanka Brajušković
Slobodanka Brajuškovićfoto: Svetlana Mandić

Dr Mirjana Joksović, predsjednica Fondacije, zahvalila se svima koji su podržali i učestvovali u realizaciji ideje i izgradnji česme, prije svega Opštini Nikšić.

"Zahvalnost dugujemo i autoru česme, umjetniku Rajku Sušiću koji je, po mom skromnom mišljenju, preko figure vilinog konjica simbolički povezao završetak jedne filantropske ideje koja je živjela 13 godina sa nekim, nadamo se, novim početkom, sa novim ljudima i njihovim novim idejama", poručila je Joksović.

Podsjetila je da je Fondacija osnovana sa željom da pomognu i stimulišu učenike koji su sjedjeli u klupama u kojim su i oni sjedjeli, kojima su htjeli da na taj način prenesu poruku da su znanje i nauka nešto što treba da ih tjera da još više napreduju i da je to ono pravo napredovanje u životu. Nada se da će njihovu ideju nastaviti neke nove generacije.

"Krupcu, koji je simbol mladosti i ljepote Nikšića, ostavljamo jedan novi toponim – a to je toponim ljubavi između profesora i njegovih učenika. Mi smo bili samo dvije godine sa profesorom Brajuškovićem, ali u ono vrijeme kada je on imao ogroman uticaj na naš život i na naš razvoj kao mladih ljudi", kazao je mr Željko Radojević, jedan od osnivača Fondacije.

Kako je istakao, koliki je uticaj Brajušković imao na njih pokazalo se to kasnije, kada su svi završili fakultete, postali akademski građani, uspješni u poslovima kojima se bave, a vezu sa profesorom Brajuškovićem i njegovom porodicom nijesu prekidali.

"Nadam se da će ovo biti poruka mladim ljudima da je postojalo jedno vrijeme kada je ljubav između profesora i učenika bio dio našeg života. Nadam se da će tako biti i ubuduće", poručio je Radojević.

Jelena Šekarić, sekretarka Sekretarijata za investicije i projekte, kazala je da je projekat spomen česme realizovan u saradnji Fondacije "Oikos", Opštine Nikšić i Agencije za projektovanje

Bonus video: