Zagorski pijesak ne ide pod zakup

Mještani protestuju tražeći da se Uvala Nerin sačuva, iz Morskog dobra kažu da neće biti raspisan tender

7798 pregleda 28 reakcija 14 komentar(a)
Protest mještana ispred lokalne crkve, Foto: Privatna arhiva
Protest mještana ispred lokalne crkve, Foto: Privatna arhiva

Zagorski pijesak branićemo životima ako bude trebalo, poručili su seljani grbaljskog sela Zagora koji su se okupili kod seoske crkve odakle su poslali posljednje upozorenje Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom da tu divlju plažu ne smije da daje na tender i traži zakupca.

Iz Javnog preduzeća Morsko dobro “Vijestima” su kazali da je Zagorski pijesak izletničko kupalište i da će takvo ostati i da nema govora da su namjeravali da raspišu tender, a posebno ne da to urade kako bi se ustupilo nekom određenom.

“Duhovi” u Donjem Grblju su se ponovo probudili, kao i prošle godine uoči ljeta, kada su, kao i sada, dobili neformalnu dojavu da pojedini visoki funkcioneri Nove srpske demokratije, kako na lokalnom niovu, tako i rođaci onih koji se nalaze u vrhu te partije, bacilli oko na Zagorski pijesak.

Zagorski pijesak je omiljena divlja plaža u podnožju sela Zagora u Donjem Grblju, uvala koja je u austrijskim i svim pomorskim mapama upisana kao Uvala Nerin.

“Čuli smo da namjeravaju da raspišu tender. To nećemo dozvoliti ni po koju cijenu. Ovo je plaža koja pripada svim mještanima, gdje se kupaju svi oni koji žele da osjete divlju prirodu, čistu morsku vodu. Imamo indicije da ista “ekipa” protiv koje smo podnosili prijave prije nekoliko godina, dok su nadležni ćutali, zbog divlje gradnje jer su na vrhu plaže, na državnoj zemlji nelegalno izgradili kuću. Sada ti isti namjeravaju da se domognu plaže, a to im neće poći za rukom”, kazali su mještani “Vijestima”.

Ističu da niko od njih ne želi da bude zakupac plaže, jer smatraju da ona mora ostati divlja kakva jeste.

Zagorski pijesak (Uvala Nerin)
Zagorski pijesak (Uvala Nerin)foto: Privatna arhiva

Podsjećaju da su prošle godine peticijom, koju je potpisalo gotovo 80 mještana sela Zagora, odnosno Mjesne zajednice “Savina”, kada su takođe upozorili Morsko dobro da slučajno ne daje u zakup Uvalu Nerin.

“Onda je neko preko noći spuštao bager i rovario tuda i devastirao prostor. Sve je to “komunica”, opštinska, državna zemlja. Nikada nikome za vrijeme DPS vlasti nije palo na pamet da daje Zagorski pijesak u zakup, a godinama su vladali”, ističu mještani.

Mještani su tada u peticiji upozorili da bi se nesavjesnim davanjem u zakup Zagorskog pijeska onemogućilo lokalno stanovništvo i mještani da koriste plažu za kupanje i odmor, a koja je godinama unazad tome služila.

“Upućujemo da plaža ima karakter tzv. divlje plaže, te da bi se bilo kakvim omogućavanjem zakupa ovog dijela obale - plaže izmijenila priroda, odnosno konfiguracija zemljišta i same obale. Upućujemo i na činjenicu da jedan dio puta koji vodi do same plaže prolazi preko zemljišta privatnih vlasnika. Smatramo da, kao građani, mještani, prije svega kao ljudi, imamo pravo da koristimo i uživamo prirodne ljepote našeg kraja slobodno i mirno, te se izričito protivimo davanju u zakup plaže Zagorski pijesak. U slučaju bilo kakvog davanja u zakup naše seoske plaže ističemo da će seljani sela Zagora preduzeti sve moguće mjere da to onemoguće”, pisalo je tada u peticiji.

“Vijesti” su minulog ljeta objavile protest mještana, kada su nesavjesni turisti džipovima sišli do same plaže i parkirali se na pijesku, devastirajući prostor.

Bonus video: