Sumnjaju i da je Kalezić falsifikovala dokument, prosvjetna inspektorka predložila razrješenje

Direktorka tvrdi da rješenje nije dobila i da je riječ o “nezvaničnim informacijama”

28853 pregleda 84 reakcija 10 komentar(a)
Prosvjetna inspekcija dva puta kontrolisala ustanovu u maju i junu, Foto: BORIS PEJOVIC
Prosvjetna inspekcija dva puta kontrolisala ustanovu u maju i junu, Foto: BORIS PEJOVIC

Prosvjetna inspekcija zatražiće od Školskog odbora Resursnog centra “1. jun” da smijeni direktorku Maju Kalezić zbog toga što nije preduzimala mjere prema zaposlenom koji se ogriješio o radne obaveze ili zloupotrebljava položaj, ali i zbog toga što se u ustanovi ne vodi propisana evidencija.

To stoji u obavještenju o izvršenom inspekcijskom nadzoru ustanove od 24. juna, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Prosvjetna inspektorka sumnja i da su pojedina dokumenta krivotvorena, a inspektorka konstatuje da ih tokom kontrole u maju nije zatekla, jer “nijesu postojali”.

Direktorka Kalezić je juče “Vijestima” kazala da ne želi da komentariše “te nezvanične informacije”.

“Stvarno imam posla, još uvijek nisam dobila to rješenje i ne znam zašto me pitate u vezi sa tim nezvaničnim informacijama”, kratko je kazala Kalezić.

Predsjednica Školskog odbora Zdenka Vujačić nije odgovarala na pozive i SMS poruke redakcije.

Prema dokumentaciji dostavljenoj “Vijestima”, postupak je pokrenut nakon pritužbe roditelja da je boravak đaka u tom resursnom centru nebezbjedan, “jer je omogućen ulazak osobama koje nijesu zaposlene”, da za jednu od učenika nije urađen individualno-razvojni obrazovni plan (IROP), ali ni psiholoko-defektološka profilacija…

Inspektorka konstatuje da nijesu otklonjene nepravilnosti na koje im je ukazala tokom kontrole krajem maja. Tada je konstatovano da škola nije uradila IROP za jednu učenicu, da se pedagoška dokumentacija ne vodi na zakonom propisan način, da školsko dvorište nije obezbijeđeno za siguran boravak učenika i da ne postoji kontrola osoba koje ulaze u dvorište…

“Ustanova postupa suprotno Zakonu o obrazovanju i vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim potrebama, kojim je definisano da škola, odnosno resursni centar dužna da, po pravilu, u roku od 30 dana po upisu djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama, u saradnji sa roditeljem i o tome obavijesti Zavod za školstvo, Centar za stručno obrazovanje i Ispitni centar. Shodno svemu navedenom, evidentno je da su stvoreni uslovi iz člana 83 stav 1 tač. 3, 6 i 8 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju za razrješenje direktora, o čemu će prosvjetna inspektorka sačiniti prijedlog za razrješenje Školskom odboru u zakonskom roku, zbog toga što direktorka nije preduzimala mjere prema zaposlenom koji ne izvršava radne zadatke, odnosno vrši povredu radne obaveze ili zloupotrebljava svoj položaj, a u ustanovi se ne vodi propisana evidencija”, stoji u inspekcijskom nalazu.

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, školski odbori imenuju i razrješavaju direktore.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija više puta su upozoravali na to da se školski odbori često ogluše o predloge Prosvjetne inspekcije za razrješenje direktora.

“Imamo škole gdje je Prosvjetna inspekcija više puta utvrdila nepravilnosti, a školski odbori nijesu pokrenuli pitanje razrješenja direktora. Ja, kao ministar, imam obavezu i odgovornost, ali nemam prava. Kad prokišnjava krov, kad se dešava nasilje u školi, svi pozivaju na odgovornost ministra, a kad treba da se donese odluka, prepuštena je školskom odboru”, upozorila je nedavno tokom sjednice skupštinskog Odbora za prosvjetu ministarka Anđela Jakšić -Stojanović.

Bonus video: