Tivat: U fokusu organizacija fešti, a ne strateški razvoj

TOT Tivat lani uspješno poslovala, ali zabrinjavaju prioriteti koji su određeni

1806 pregleda 1 komentar(a)
Gradska riva i šetalište Pine u Tivtu, Foto: Turistička organizacija
Gradska riva i šetalište Pine u Tivtu, Foto: Turistička organizacija

Turistička organizacija Tivat (TOT) u 2023. ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 1.134.905 eura, što je za čak 58 odsto više od plana prihoda za prošlu godinu koji je iznosio 720.000 eura.

Kako se navodi u Izvještaju o radu sa finansijskim izvještajem TOT-a koji će biti na dnevnom redu sjednice lokalnog parlamenta, od boravišne takse je prihodovano 640,673 eura (29 odsto više od plana), od članskog doprinosa 72.851 eutro (82 odsto više od plana), a od turističke takse 204-642 eura (20 odsto više od plana).

Prema Zakonu o turističkim organizacijama, TOT pripada 80 odsto od ukupnog iznosa novca koji od boravišne takse naplati Sekretarijat za finansije, 60 odsto od novca naplaćenog od članskog doprinosa čiji su obveznici lokalne firme i preduzetnici kojima je prevashodna djelatnost povezana sa turizmom, te 40 odsto od iznosa naplaćenog od turističke takse čiji su obveznici plaćanja vlasnici sekundarnih stambenih objekata na teritoriji opštine Tivat. Ostali prihodi i dotacije koje je TOT prošle godine ostvario iznosli su ukupno čak 207.857 eura, od čega se najviše, 150.000 eura, odnosi na dotaciju koju je TOT dobila od Opštine za organizaciju programa dočeka Nove godine.

“Ukupni ostvareni prihodi za 40 odsto su veći u odnosu na 2022. godinu, a u odnosu na plan prihodi su veći za 58 odsto. U ovoj godini zabilježen je veliki rast u dijelu boravišne takse u odnosu na prethodnu godinu, što u procentima iznosi 24 odsto više, a u odnosu na plan prihodi od boravišne takse su veći 29 odsto. To je prije svega izazvano većim prilivom turista, kao i efikasnom naplatom”, piše u izvještaju.

Ukupni rashodi TOT-a za 2023. iznosili su 905.062 eura i bili su 26 odsto veći od onih predviđenih finansijskim planom za prošlu godinu, utvrđenih na iznos od 719.800 eura. TOT je 2023. okončala sa viškom prihoda nad rashodima u iznosu od 229.843 eura.

TOT koju vodi izvršna direktorica Nina Lakičević (PES) je lani za svoju osnovnu djelatnost (promociju i unapređenje turističke ponude Tivta) potrošila ukupno 486.286 eura što je 59 odsto više od plana. Za promotivne kampanje izdvojeno je ukupno 93.121 euro što je 43 odsto više od plana, ali i 11 odsto manje nego što je u promotivne kampanje lokalne turističke ponude TOT uložio godinu ranije. Iako je planirani trošak za studijske posjete stranih novinara i predstavnika turoperatora iznosio 18.588 euta i probijen je za petinu u odnosu na plan.

Upada u oči da je TOT lani za danas primarni način promocije, digitalno oglašavanje i medije, potrošila čak za 22 odsto manje novca nego 2022, odnosno ukupan iznods od 23.314 eura, što je za tri odsto čak niže i od lanjskog plana. Većinu novca za promociju i unapređenje lokalne turističke ponude TT je lani plasirala po principu “igara i hljeba” za zabavu najširih narodnih masa, organizujući niz muzičko-zabavnih i ostalih sličnih pučkih fešti ili participirajući u troškovima takvih manifestacija koje su drugi organizovali. Za te svrhe potrošeno ukupno 345.446 eura, što je čak 2,15 puta više od plana. S druge strane, zabrinjava to što je TOT, sudeći prema podacima iz njenog finansijskog izvještaja, lani u najvećoj mjeri zanemarila svoju ulogu nekoga ko bi trebalo da strateški promišlja pravce daljeg razvoja turističke ponude Tivta i gradi njegov dugoročni imidž, jer je za podsticanje diverzifikacije i inovacije turističkog proizvoda, TOT utrošila samo 12.484 eura, što je tek 45 odsto od plana, ali i za skoro dvije trećine manje nego godinu ranije. Pritom su neki od prioritetnih prijekata koje je “guralo” prethodno rukovodstvo TOT-a na čelu sa bivšom direktoricom Danicom Ćeranić Banjević poput međunarodne sertifikacije Tivta kao tzv. zelene destinacije, potpuno stavljeni u drugi plan jer je lani naime, za dobijane sertifikata “Green Destinations”, TOT potrošila tek petinu od planiranog, a čak 93 odsto manje novca nego što je u realizaciju tog značajnog projekta TOT investirano samo godinu ranije.

Bonus video: