Vujović: Kulturna diplomatija stvara autentične i trajne odnose među narodima

"Kulturne aktivnosti postaju prostor gdje se razmijenjuju iskustva i vrijednosti, stvarajući temelje za stabilnije i harmoničnije međunarodne odnose", poručila je ministarka kulture i medija

3455 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Kulturna diplomatija igra ključnu ulogu u savremenim međunarodnim odnosima, jer kulturne aktivnosti stvaraju temelje za stabilnije i harmoničnije međunarodne odnose, a savremene politike kulturnih aktivnosti diplomatskih predstavništava treba da budu inkluzivne i otvorene za nove uticaje.

To je poručila ministraka kulture i medija Tamara Vujović prilikom susreta sa polaznicima ljetnje škola Diplomatije "Gavro Vuković", na kojoj učestvuje 55 mladih diplomata, iz 46 država.

"Kulturna diplomatija igra ključnu ulogu u savremenim međunarodnim odnosima, ona nije samo alat meke moći, već kompleksan proces koji obuhvata međusobno razumijevanje, razmjenu ideja i vrijednosti među narodima. U savremenom kontekstu, kulturna diplomatija je shvaćena kao most između društava, omogućavajući dublje povezivanje i zajednički napredak", rekla je Vujović.

Ona je podsjetila da, kada govorimo o kulturnoj diplomatiji, vidimo je kao polje koje omogućava stvaranje autentičnih i trajnih veza između društava.

Tamara Vujović
foto: Ministarstvo kulture i medija

Vujović je naglasila da kultura ne služi samo kao instrument za promociju spoljnopolitičkih interesa, već kao sredstvo za jačanje međudruštvenih i međukulturalnih veza.

"Kulturne aktivnosti postaju prostor gdje se razmijenjuju iskustva i vrijednosti, stvarajući temelje za stabilnije i harmoničnije međunarodne odnose", poručila je Vujović.

Po njenom mišljenju strategije identitetske politike u kontekstu kulturnih aktivnosti diplomatskih predstavništava treba da budu inkluzivne i otvorene za nove uticaje.

Diplomatska predstavništva imaju ključnu ulogu u promovisanju kulturnog identiteta, omogućavajući različitim glasovima i perspektivama da se čuju i uvaže.

"Identitet nije statičan, već dinamičan i promijenljiv koncept koji se razvija kroz interakciju i razmjenu sa drugima", poručila je je Vujović.

Ona je podsjetila na značaj Diplomatske akademije koji je prepoznat i kroz program rada Vlade Crne Gore, kao aktivnost koja doprinosi jačanju međunarodnog ugleda naše zemlje.

Tamara Vujović
foto: Ministarstvo kulture i medija

Ljetnja škola „Gavro Vuković“ postala je prepoznatljivi globalni forum koji okuplja mlade diplomate iz cijelog svijeta i jedan je od vodećih programa ove vrste u regionu Zapadnog Balkana, posvećen mladim diplomatama, budućim liderima i donosiocima odluka.

Centralna tema ovogodišnje Ljetnje škole bila je „Budućnost diplomatije: prevazilaženje izazova i očuvanje mira“, a održana je od 24. do 28. juna u Beranama, Kolašinu, Cetinju i Podgorici. Posjetili su i Cetinje, Ministratsvo kulture i medija i Narodni muzej Crne Gore.

Tokom petodnevnog programa, ove mlade diplomete imale su priliku da kroz brojne panel diskusije i predavanja, razmjenjuju mišljenja i iskustva sa najeminentnijim stručnjacima, teoretičarima i praktičarima međunarodnih odnosa, uključujući diplomate, univerzitetske profesore i političare.

Bonus video: