Odović ne bi više o "rješenju" za Kočane

Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine nisu odgovorili da li će neko odgovarati zbog toga što je na sajtu gov.me objavljen dokument, čiju je autentičnost ministar osporio

30421 pregleda 63 reakcija 25 komentar(a)
Odović, Foto: Bojana Čupić/Vlada Crne Gore
Odović, Foto: Bojana Čupić/Vlada Crne Gore

Ko je na vebsajtu Vlade objavio dokument sa potpisom ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, za koji nadležni ministar Janko Odović tvrdi da nije autentičan, ko je u tom slučaju zloupotrijebio potpis Odovića... iz Ministarstva nisu odgovorili “Vijestima”.

Na vebsajtu Vlade (gov.me) 20. juna objavljeno je rješenje u vezi sa daljim statusom objekata u Kočanima, u opštini Nikšić, na imanju porodice bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Porodična kuća Đukanovića u Kočanima
Porodična kuća Đukanovića u Kočanimafoto: Boris Pejović

Na toj lokaciji, izgrađena su dva objekta, od 170 i 89 kvadratnih metara, za koje je građevinsko-urbanistička inspekcija prošle godine naložila rušenje.

Novim rješenjem, čiju je autentičnost Odović osporio, naloženo je rušenje objekta od 170, dok je za drugi, objekat od 89 kvadrata, rješenje poništeno, a predmet vraćen prvostepenom organu na postupak i odlučivanje.

Rješenje koje je objavljeno na sajtu Vlade, a koje je Odović osporio
Rješenje koje je objavljeno na sajtu Vlade, a koje je Odović osporiofoto: gov.me

Sporno rješenje, na kojem stoji i potpis Odovića, donijeto je 13. juna, sedam dana kasnije objavljeno je na vebsajtu Vlade, a nakon što su “Vijesti” objavile informaciju koja je navedena u dokumentu, i povučeno sa vladine platforme.

Odović je gostujući u emisiji “Perspektiva” na Radio televiziji Nikšić (RTNK) rekao da u ministarstvu nije donijeto bilo kakvo rješenje vezano za rušenje jedne od kuća Đukanovića. Tada je kazao i da su “te kuće predmet sudskog postupka”, te da su “Ministarstvu apsolutno vezane ruke sve do momenta dok sud ne kaže da li postoji ili ne mogućnost da se legalizuje”.

“I ja neću ići protiv odluka suda”, kazao je on.

“Vijesti” su resoru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine 25. juna uputile pitanja u vezi sa daljim postupanjem ministra u odnosu na činjenicu da je na vebsajtu Vlade objavljeno rješenje koje se odnosi na imanje porodice bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, u naselju Kočani, a da ministar Janko Odović tvrdi da resor koji vodi, nije donio takvo rješenje.

Upitani su da li je u Ministarstvu pokrenuta bilo kakva procedura kojom bi se utvrdilo na koji način je predmetno rješenje kreirano, ko ga je napisao, te eventualno zloupotrijebio potpis ministra i rješenje 20. juna objavio na vebsajtu Vlade.

“Vijesti” su pitale i o mogućim sankcijama, ukoliko se utvrdi da je rješenje donijeto mimo znanja ministra, čiji se potpis nalazi na rješenju.

Građevinsko-urbanistička inspekcija tada Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 4. aprila 2023. godine donijela je rješenje prema kojem se Đukanoviću naređuje da u roku od 20 dana u Kočanima poruši dva objekta: objekta 1 na katastarskoj parceli 3/3 KO Kočani u Nikšiću, površine 170 m2, spratnosti P; objekta 2 na katastarskoj parceli 3/2 KO Kočani u Nikšiću, površine 89 m2, spratnosti Su+P... “jer su isti izgrađeni suprotno važećem PUP Opštine Nikšić”.

U rješenju inspektora pisalo je i da je razlog za rušenje taj što su objekti izgrađeni suprotno važećem Prostorno-urbanističkom planu (PUP) Opštine Nikšić, odnosno jer se nalaze u zoni “zeleni zaštitni pojas”, da “zaštitni pojasevi mogu biti isključivo sanitarno-higijenskog karaktera ili zeleni zaštitni pojasevi”, te “da se u dijelu zaštitnog pojasa ne navodi mogućnost gradnje bilo kakve vrste stambenih objekata”.

Đukanovići su 12. aprila 2023. godine uložili žalbu sa predlogom za odlaganje izvršenja rješenja o rušenju, 24. aprila i žalbu zbog ćutanja uprave, a u junu prošle godine i tužbu Upravnom sudu - zbog ćutanja uprave.

U vrijeme donošenja rješenja o rušenju, resor prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, u okviru kojeg je i urbanističko-građevinska inspekcija, vodila je Ana Novaković Đurović.

U julu je “Vijestima” rekla da su u vezi sa predmetom koji se odnosi na imovinu Đukanovića u Kočanima tražili dodatnu dokumentaciju od Opštine Nikšić, a nakon što su i dobili dokumentaciju, tek su 20. oktobra odgovorili da su spisi dostavljeni Upravnom sudu na odlučivanje. Nekoliko dana kasnije, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine preuzeo je Janko Odović.

Nakon toga, iz tog resora “Vijestima” su rekli da inspekcija neće postupati po rješenju o rušenju objekata na imanju porodice Đukanović u Kočanima, do okončanja spora koji se vodi pred Upravnim sudom. U februaru su Televiziji “Vijesti” kazali da je u toku izjašnjavanje postupajućih službenika Ministarstva “zašto nije odlučeno po uloženoj žalbi, već se došlo u situaciju da je stranka u postupku podnijela tužbu zbog ćutanja administracije”.

“Te zašto u međuvremenu i dalje nema odluke u odnosu na izjavljenu žalbu, od strane postupajućih ovlašćenih službenika ovog Ministarstva”, objavila je TV “Vijesti” 11. februara odgovor resora Odovića.

Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine tada su kazali i da će se odgovornost i propusti zaposlenih u postupanju, odnosno nepostupanju, sankcionisati saglasno važećim propisima.

Bonus video: