Organizovan trodnevni izviđački kamp za mlade iz Nikšića i Plužina

Kamp je organizovan u saradnji sa Savezom izviđača Crne Gore, a mnogi od učesnika su, kako su kazali, po prvi put imali priliku da se upoznaju sa izviđačkim aktivnostima

2361 pregleda 0 komentar(a)
Sa izviđačkog kampa, Foto: CAREP
Sa izviđačkog kampa, Foto: CAREP

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji (NVO) Centar za afirmaciju romsko-egipćanske (RE) populacije (CAREP) 20 mladih iz opština Nikšić i Plužine imalo je priliku da tokom trodnevnog kampa na Grahovu sazna nešto više o izviđačkom životu.

"Organizovanje izviđačkog kampa za djecu i mlade iz većinske i romske i egipćanske populacije promoviše inkluziju, toleranciju i međusobno razumijevanje. Kroz ovo iskustvo, mladi su se povezali sa prirodom, naučili vrijednosti izviđačkog pokreta i razvijali se kao samopouzdani, odgovorni i aktivni članovi zajednice", kazao je Nardi Ahmetović, izvršni direktor CAREP-a.

Kamp je organizovan u saradnji sa Savezom izviđača Crne Gore, a mnogi od učesnika su, kako su kazali, po prvi put imali priliku da se upoznaju sa izviđačkim aktivnostima.

"Kampovanje u prirodi je novo iskustvo za mene i mnogo mi je drago što sam upoznao nove ljude i proveo vrijeme sa njima. Nikada prije nisam učestvovao na izviđačkim aktivnostima i bilo mi je zabavno da stičem izviđačke vještine, da se snalazim u prirodi, učim da vežem čvorove i igram razne igre", rekao je Smajo Hajruši, učesnik kampa.

Kamp je organizovan u sklopu projekta "Mladi, hrabri, glasni", a planirano je i osnivanje samostalne izviđačke čete, koju će voditi mladi aktivisti CAREP-a, a koja će mladima pružiti priliku da upoznaju vršnjake iz Crne Gore i Evrope, ali i organizuju brojne volonterske akcije.

"Izviđački kamp pruža sigurno i podržavajuće okruženje gdje mladi mogu da rastu, razvijaju svoje sposobnosti, grade prijateljstva i steknu samopouzdanje. Kroz različite izazove i aktivnosti uče važne životne vještine kao što su timski rad, donošenje odluka, upravljanje resursima i adaptacija na promjene. Radujemo se pridruživanju izviđačkoj porodici", kazala je Jelena Jovanović, koordinatorka projekta.

"Kroz neformalno obrazovanje, uz pomoć korišćenja izviđačkih metoda, više od 2000 članova izviđačkog pokreta u Crnoj Gori uče različite vještine koje su im potrebne za život, upoznaju se sa dobrobitima volonterizma, a ekologiju i zaštitu životne sredine shvataju kao dužnost svakog pojedinca i čine sve da našu planetu ostave boljom nego što su je zatekli", stoji u saopštenju Centra za afirmaciju RE populacije.

Projekat "Mladi, hrabri, glasni" podržan je od Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 - ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama. Kamp na Grahovu je jedna od aktivnosti pomenutog projekta.

Bonus video: