Kašić: Izostaje nam primjer kako se konfkliti rješavaju na primjeren način, u našem društvu stvari ne funkcionišu

"Biti pripadnik manjina često povlači faktore koje većina ne razumije. Nevladin sektor organizuje podrške i programe za pripadnike LGBT zajednice, ali sve je to skromno", kazao je on tokom paneka Obrazovanje i inkluzija

1601 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Psihološko-pedagoške (PP) službe u osnovnim i srednjim školama bi trebalo da budu siguran prostor za sve učenike, nezavisno od njihovog uzrasta, naročito ako je tim đacima potrebna pomoć. One to, međutim, često nijesu, a njihova svrha nerijetko se stavlja pod znakom pitanja

To su, tokom panela "Obrazovanje i inkluzija: Kreiranje sigurnih školskih okruženja", kazali si programska direktorica nevladine organizacije (NVO) "Juventas" Marija Ružić Stajović i psiholog Al-Ammar Kašić.

"Škola je prostor u kome svaka mlada osoba treba da se osjeća bezbjedno i sigurno. I to je jedan prostor koji treba da stimuliše učenika da ostvari svoje potencijale i bude to što jeste", rekla je Ružić Stajović, dodajući da smo svjedoci da obrazovne ustanove, nerijetko, nijesu prostori gdje se učenici osjećaju zaštićeno od vršnjačkog nasilja.

"Priča o nasilju samo je vrh ledenog brijega"

Psiholog Al-Ammar Kašić kazao je da je upitna svrsishodnost pedagoško-psihološke službe. On je, tokom panela, istakao kako nije siguran da je PP služba najsigurniji prostor za učenike.

"Biti pripadnik manjina često povlači faktore koje većina ne razumije. Nevladin sektor organizuje podrške i programe za pripadnike LGBT zajednice, ali sve je to skromno", kazao je on.

Ružić Stajović je kazala da trend vršnjačkog nasilja ne opada, štaviše "sve postaje ekstremnije", i dodala da se njime sistem mora ozbiljnije pozabaviti.

Kazala je da je teško izboriti se sa ovom pojavom nasilja, ali je neophodna znatno veća pažnja.

Kašić je kazao da kada "pričamo o nasilju mi vidimo vrh ledenog brijega".

Ključ je u osnaženju zajednice

Rekao je da vidimo nasilje kroz "tabu porodice".

"Izostaje nam primjer kako se konfkliti rješavaju na primjeren način. Ako nemamo dijalog, ostajemo u ciklusima, dijelimo se u tabore", kazao je Kašić, dodajući da u "našem društvu stvari ne funkcionišu".

Upozorio je da se nasiljem ne bori protiv nasilja i naglasio da je ključno osnažiti zajednicu.

Kašić je mišljenja da smo "izgubili povjerenje u sistem da pripremi djecu za bolje sjutra".

PP službe, smatra Ružić Stajović, moraju biti ojačane i stalno raditi na boljoj organizaciji.

"Pred nama je veliki put koji ne mogu da riješe samo nevladine organizacije, škole ili PP službe", kazala je Ružić Stajović.

Bonus video: