Ekonomski fakultet upisuje drugu generaciju studenata na savremeni program biznisa i ekonomije na engleskom jeziku

Uz brojne prilike za sticanje praktičnih znanja studenti se pripremaju za domaće i međunarodno tržište rada

13034 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ekonomski fakultet
Foto: Ekonomski fakultet
Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet

Osmišljen po ugledu na programe prestižnih evropskih univerziteta, program osnovnih akademskih studija ekonomije i biznisa na engleskom jeziku – MONTEB, studentima omogućava da na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore steknu širok spektar znanja iz oblasti ekonomije i poslovanja potrebnih domaćem i međunarodnom tržištu rada.

Nastavni proces organizovan je u malim grupama uz upotrebu savremenih nastavnih sredstava. Poseban akcenat je stavljen na sticanje praktičnih vještina iz ekonomske i poslovne analize, uz razvijanje upotrebe engleskog jezika na poslovnom nivou. Studenti prve generacije ovog programa znanje su, osim na časovima, sticali kroz dvadeset radionica o inovacijama i razvoju startapova, radionicama o generativnoj vještačkoj inteligenciji kao i studijskim posjetama međunarodnim kompanijama koje posluju u Crnoj Gori.

Pored profesora i saradnika Ekonomskog fakulteta, nastavu na MONTEB studijskom programu izvode brojni gostujući predavači sa prestižnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji (University of Mississippi, Boston College, Denver University, King's College), iz zemalja Evropske unije ali i regiona. Za prvu generaciju studenata ovog programa bilo je organizovano čak 27 gostujućih predavanja tokom časova.

Stipendije za studente MONTEB-a kroz podršku evropskog projekta

Od ove studijske godine program MONTEB je podržan od strane Erasmus + projekta pod nazivom ME-Study in English čiji je cilj povećanje broja studijskih programa na engleskom jeziku u Crnoj Gori. Ovaj evropski projekat, koji je usmjeren na promovisanje internacionalizacije visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori kroz izgradnju kapaciteta za studijske programe na engleskom jeziku, prvi je Erasmus + projekat u kojem je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore koordinator. Kroz taj projekat studentima programa MONTEB biće omogućeno dobijanje stipendija za studijske posjete partnerskim fakultetima u inostranstvu kao i za unapređenje znanja engleskog jezika.

Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet

Stručna praksa za sve studente

Imajući u vidu značaj sticanja praktičnih znanja kao najbolje pripreme za tržište rada, svi studenti završne godine osnovnih i primijenjenih studija u Podgorici i Bijelom Polju imaju mogućnost da učestvuju u Programu praktična nastava. U ovoj studijskoj godini 155 prijavljenih studenata angažovano je na jednomjesečnom stažiranju kod 65 poslodavaca iz privatnog i javnog sektora, nakon čega su mnogi od njih dobili ponudu za nastavak radnog angažmana. Osim toga, studentima sa svih godina studija su na raspolaganju brojne prilike za plaćenu stručnu praksu tokom ljetnih mjeseci kod partnera Ekonomskog fakulteta.

Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet

Poslovna zajednica pokrovitelj nagrada za najbolje studente

Predstavnici poslovne zajednice i javnog sektora, kao partneri u obrazovanju savremenih ekonomista, uključeni su u procese unapređenja studijskih programa i vannastavnih sadržaja kroz rad Poslovnog savjeta i Alumni kluba Ekonomskog fakulteta. Poslovni savjet bio je pokrovitelj nagradnog fonda od 20.000 € za najbolje studente Ekonomskog fakulteta kojima su nagrade uručene u decembru 2023. godine na događaju pod nazivom Alumni and Friends.

Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet

Moderno opremljen prostor za učenje i boravak na Ekonomskom fakultetu

U kontinuitetu unapređujemo uslove za boravak, učenje i rad na najstarijem fakultetu u Crnoj Gori. U ovoj akademskoj godini studenti su dobili na raspolaganje Klub studenata, alumnista i profesora Ekonomskog fakulteta, kao i novu multifunkcionalnu, moderno opremljenu salu Mediteran za brojne vannastavne aktivnosti.

Brucoše i sve ostale studente u septembru očekuju još dvije nove sale za izvođenje nastave, kao i nove interaktivne zone za stvaranje i razmjenu ideja, ali i odmor i druženje u slobodnom vremenu između predavanja.

Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet

Konkurs za upis na Academic program in Business and Economics in English (MONTEB)

Program na engleskom jeziku mogu upisati srednjoškolci iz svih srednjih škola u Crnoj Gori, dok strani državljani koji se odluče za ovaj program imaju iste uslove studiranja i ista prava koja važe za studente sa prebivalištem u Crnoj Gori.

Konkurs za upis na ovaj samofinansirajući program biće objavljen u okviru konkursa za upis na sve studijske programe Univerziteta Crne Gore (www.ucg.ac.me/ef, www.monteb.me).

Više o studijskom programu na engleskom jeziku možete saznati na www.monteb.me

Instagram: @ekof_pg @monteb.me

Linkedin: Faculty of Economics Podgorica

Facebook: Ekonomski fakultet Podgorica – zvanična stranica

Youtube: Ekonomski fakultet Podgorica