Visoko obrazovanje na Policijskoj akademiji uz ekspertsku pomoć Njemačke

"Podsticanje međunarodnih razmjena i uspostavljanje intenzivne saradnje sa prestižnim obrazovnim institucijama širom Evrope i svijeta, jedan je od prioriteta MPNI, tako da je ova posjeta za nas izuzetno značajna i jako se radujemo budućoj saradnji u ovoj, za nas jako značajnoj oblasti"

2173 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Pokretanjem programa visokog obrazovanja na Policijskoj akademiji u Danilovgradu Crna Gora bi dobila prestižnu ustanovu iz te oblasti, po uzoru na najsavremenije obrazovne sisteme u državama Evropske unije (EU), poručila je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), Jakšić Stojanović je, nakon posjete crnogorske delegacije Visbadenu, rekla da je ta posjeta izuzetno značajna za Crnu Goru, posebno s aspekta pokretanja programa visokog obrazovanja na Policijskoj akademiji u Danilovgradu.

Navodi se da će na tom pgoramu intenzivno raditi u saradnji sa Saveznom kancelarijom kriminalističke policije (BKA) i Njemačkim policijskim Univerzitetom (DHPal), a uz podršku Vlade Njemačke.

"Na taj način bi i Crna Gora dobila prestižnu ustanovu iz ove oblasti, po uzoru na najsavremenije obrazovne sisteme u zemljama EU, prvenstveno na Njemačku", rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da već sa kolegama iz Njemačke rade na pripremnim aktivnostima.

"Tako da se nadamo da će novi program biti ponuđen budućim studentima naredne godine to jest da će njegova realizacija početi akademske 2025/26. godine, imajući na umu sve procedure koje treba sprovesti", naglasila je Jakšić Stojanović.

Ona je dodala da su u toku posjete dogovorene i konkretne aktivnosti koje se odnose na unapređenje kvaliteta postojećih programa na Policijskoj akademiji, ali i na razmjenu nastavnika i učenika sa čijom realizacijom će se otpočeti već početkom sljedeće školske godine.

"Podsticanje međunarodnih razmjena i uspostavljanje intenzivne saradnje sa prestižnim obrazovnim institucijama širom Evrope i svijeta, jedan je od prioriteta MPNI, tako da je ova posjeta za nas izuzetno značajna i jako se radujemo budućoj saradnji u ovoj, za nas jako značajnoj oblasti", zaključila je Jakšić Stojanović.

Bonus video: