Nikšić: Majdan na Lukovu - od deponije do eko-parka

"Posadili smo 11 stabala čempresa kao znak simbolike, jer je u akciji učesće uzelo 11 aktera, a riječ je o vrsti drveća koja može da opstane na ovom prostoru", kazao je Duško Marković, direktor "Medija tima"

6209 pregleda 72 reakcija 2 komentar(a)
Foto: NVO Medija tim
Foto: NVO Medija tim

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji (NVO) „Medija tim“, majdan na Lukovu, udaljen oko 12 kilometara od Nikšića, od deponije polako dobija obrise eko-parka.

Tokom ekološke akcije u kojoj su učešće uzeli, pored pomenute NVO, predstavnici lokalne uprave, Turističke organizacije (TO) Nikšić, nevladinih organizacija i mještani, posađeno je 11 stabala čempresa, postavljene su ekološke klupe, smjerokaz, info tabla...

„Posadili smo 11 stabala čempresa kao znak simbolike, jer je u akciji učesće uzelo 11 aktera, a riječ je o vrsti drveća koja može da opstane na ovom prostoru. Zahvaljujući podršci Sekretarijata za komunalne poslove i Vodovoda, obezbijedili smo i česmu na lokalitetu eko-parka. Akcija je i pokazatelj da sinergijom nevladinog i civilnog sektora i predstavnika lokalne samouprave možemo da uradimo mnogo za očuvanje biodiverziteta ovog područja i njegovu turističku valorizaciju“, kazao je Duško Marković, direktor „Medija tima“.

Prema njegovim riječima, sprovedene akcija je završna aktivnost projekta „Neka bude čisto, da vozim sigurno“, koji je ta NVO realizovala uz podršku Ministarstva saobraćaja I pomorstva, kao i lokalne uprave i TO Nikšić.

U sklopu projekta, kao i tokom prethodnih godina, „Medija tim“ je organizovao više akcija čišćenja i pošumljavanja majdana, a sve u cilju da devastirani prostor, sa koga se više od četiri decenije eksploatisao šljunak i pijesak, pretvore u eko-park i da formiraju eko-zonu Lukovo.

Put koji vodi do ski centra Vučje je u lošem stanju, dok je oko 120 metara puta pored majdana obrušeno i predstavlja opasnost za sve učesnike u saobraćaju, tako da se iz „Medija tima“ nadaju i da će isti u dogledno vrijeme biti saniran.

Nevladine organizacije „Medija tim“ i „Agro eko Lukovo“ su pokrenuli inicijativu da se pomenuto područje zaštiti, a podršku su dobili i od opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Bonus video: