Iković traži od inspekcije da zaustavi ispuštanje krvi iz "Primato P" klanice u rijeku Zetu

U saopštenju Preokreta navodi da se ovo svakodnevno dešava, a da uprava klanice to radi tokom noći, kako bi prikrili radnje

6140 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Preokret Danilovgrad
Foto: Preokret Danilovgrad

Odbornik Preokreta u Skupštini opštine Danilovgrad Vuk Iković urgirao je ka inspekciji kako bi se što prije zaustavilo ispuštanje otpadnih voda iz klanice "Primato P" koje sadrže krv i kisjelne od dezinfekcije u rijeku Zetu, kod Spuža.

U saopštenju Preokreta navodi da se ovo svakodnevno dešava, a da uprava klanice to radi tokom noći, kako bi prikrili radnje.

"Zato je Iković kao odbornik Preokreta, urgirao ponovo ka inspekciji da bi se ovo prije svega zaustavilo, a onda i primijenile kaznene mjere. U suprotnom pojedini investitori će našu rijeku i dalje doživljavati kao odvodni kanal za njihov otpad pa će ona umjesto zelene postati crvena rijeka. On podsjeća da je Zeta prije svega rijeka ljudi koji žive na njenim obalama i da je rukovodstvo Opštine pored ostalog izabrano da nam obezbijediti čistu vodu i sačuva rijeku", rekli su iz Preokreta.

Kazali su da prema zvaničnim podacima ova klanica ispušta dnevno preko 20.000 litara otpadnih voda u rijeku, a da je prošlogodišnji prihod ovog preduzeća bio 36 miliona eura.

"To znači da novca ima, ali ne postoji volja investitora da se pridržava zakona i projekta, a inspekcija ne sprovodi kaznenu politiku, dok se rukovodstvo Opštine i dalje ne miješa u svoj posao. Sve dok je zagađivaču jeftinije da ubija prirodu i zdravlje mještana nego da stvori osnovne higijenske uslove, imaćemo rast nezadovoljstva, gubitak zdravlja i raseljavanje. Preduzetnici moraju ne samo da ugrade već i da pravilno koriste uređaje za prečišćavanje otpadnih voda, inspekcija ažurno da kontroliše, a rukovodstvo Opštine da zastupa najbolje interese i građana i preduzetnika", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: