Raonića čeka nacrtana fotelja

Direktor Media centra Goran Đurović smatra da ostavka, pa momentalni izbor za v. d. direktora, ukazuje na početak realizacije dogovorenog plana da se izabere na funkciju u što skorijem roku. Potpredsjednica Savjeta Marijana Camović Veličković ocijenila da je jučerašnja situacija šamar pravnom sistemu, ruganje državi i pranje biografije Raonića

78896 pregleda 85 reakcija 34 komentar(a)
Raonić i predsjednik Savjeta Veselin Drljević, Foto: BORIS PEJOVIC
Raonić i predsjednik Savjeta Veselin Drljević, Foto: BORIS PEJOVIC

Boris Raonić podnio je juče ostavku Savjetu Radio-televizije Crne Gore (RTCG), koji ga je većinom glasova ponovo imenovao za vršioca dužnosti generalnog direktora do raspisivanja novog konkursa, kada će moći da se kandiduje i to već danas i bude izabran u punom mandatu, ali ovog puta zakonito.

Zahvaljujući izmjenama Zakona o nacionalnom javnom emiteru koje su, kako je to dokumentovano, i pisane u kabinetu Raonića, on sada ispunjava uslove da bude generalni direktor, sa pet umjesto kao do sada deset godina radnog iskustva na poslovima rukovođenja u oblasti od značaja za obavljanje djelatnosti Javnog medijskog servisa (novinarstvo, umjetnost, kultura, audiovizuelna medijska djelatnost, sociologija, istorija, pravo, ekonomija…).

Članovi Savjeta juče su odlučili i da konkurs za novog generalnog direktora bude raspisan danas.

Raonića za v.d. direktora podržali su svi članovi Savjeta, osim potpredsjednice tog tijela Marijane Camović Veličković.

Direktor Media centra, nekadašnji član Savjeta RTCG Goran Đurović, ocijenio je juče da ostavka nezakonito imenovanog direktora, pa momentalni izbor za vršioca dužnosti generalnog direktora, ukazuje na početak realizacije unaprijed dogovorenog plana da se on ponovo izabere na tu funkciju u što skorijem roku.

Požurio sa ostavkom zbog punog mandata

Đurović je podsjetio da su na inicijativu predsjednika Vlade i PES-a Milojka Spajića, u poslednjem trenutku izvršene izmjene predloga Zakona o RTCG kako bi se kriterijumi za izbor generalnog direktora ublažili i smanjili sa deset na pet godina radnog iskustva sa VII1 stepenom kvalifikacije.

“Sada je postalo očigledno da je ova Spajićeva izmjena urađena samo sa ciljem prilagođavanja zakona jednom čovjeku koji je prihvatio ulogu političkog sluge. Da je ostalo u Zakonu o RTCG rješenje koje je figuriralo u svim verzijama ovog akta u prethodne dvije godine, Raonić sigurno ne bi podnosio ostavku i čekao bi da mandat dovede do kraja jer uslov od deset godina radnog iskustva bi ispunio tek 2028. godine”, kazao je Đurović “Vijestima”.

On smatra da je ostavka vjerovatno podnijeta sa namjerom da se što prije obavi imenovanje generalnog direktora u punom mandatu i iskoristi postojeći sastav Savjeta RTCG kojeg politički kontrolišu Milojko Spajić, Andrija Mandić i Milan Knežević.

“Novi Zakon o RTCG predvidio je procedure kojima je minimizirana uloga Administrativnog odbora u Skupštini Crne Gore u izboru članova Savjeta RTCG, što stvara mogućnost da novi Savjet radi po zakonu i bez neprimjerenog uticaja političkih partija. Novi saziv Savjeta će početi sa radom tek sredinom naredne godine. Zato je bilo potrebno požuriti sa ostavkom i ponovnim izborom na funkciju generalnog direktora. Na ovaj način Milojko Spajić, Andrija Mandić i Milan Knežević žele sebi da osiguraju dalju kontrolu RTCG”, ocijenio je Đurović.

Za presude niko ne mari

Pet prvostepenih i pravosnažnih sudskih presuda do sada potvrdile su da je Raonić nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG u dva navrata - u avgustu 2021, a zatim u julu 2023. godine.

Sudovi su cijenili da je Raonić u vrijeme prijave na javni konkurs i imenovanja za generalnog direktora bio član Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM), odnosno bio je javni funkcioner kojeg je imenovala Skupština, a što je u suprotnosti sa odredbom Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG.

Slučaj nepoštovanja sudskih odluka kontrolisalo je i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i to duže od godinu, nakon čega su spisi predmeta proslijeđeni Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT), uz obrazloženje da specijalni tužioci istražuju samo visoke funkcionere, što Raonić i članovi Savjeta nisu.

Đurović je juče ocijenio i da je sastavni dio političke igre nažalost i značajna uloga SDT koje više od godinu nije htjelo da na osnovu krivičnih prijava Media centra i pravosnažne sudske presude po tužbi Nikole Markovića (kandidata za funkciju generalnog direktora RTCG) pokrene postupak protiv članova Savjeta i samog Raonića.

“Više od 12 mjeseci se izmišljaju razlozi da SDT ne završi postupak izviđaja, a preko medija se daju besmislena objašnjenja da se čeka vještačenje glasačkih listića sa sjednica Savjeta RTCG. Ovo upućuje na zaključak da su i SDT i vrhovni državni tužilac pod političkim uticajem jer su imali vremena da ovaj slučaj riješe i da ne dođemo u situaciju da osoba koja je dva puta nezakonito izabrana, u potpunosti svjesna da krši zakon, ponovo dobije priliku da u narednom mandatu vodi RTCG. Od osobe koja svjesno krši zakon su samo gori njegovi sadašnji politički mentori Milojko Spajić, Andrija Mandić i Milan Knežević”, zaključuje Đurović.

Media centar dostavio je pritužbu Tužilačkom savjetu na zakonitost rada tužilaštva u slučaju nezakonitog imenovanja Raonića.

Pranje biografije i šamar pravnom sistemu

Zamjenica predsjednika Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković, koja juče nije glasala za imenovanje Raonića za v. d. direktora, podsjetila je juče da je i Sindikat medija predvidio ovakav scenario i na to ukazivao svim poslanicima prije usvajanja medijskih zakona.

“... Poslanici su mu omogućili da podnese ostavku i kroz zakonitu proceduru, snižavanjem kriterijuma da bi ih Raonić ispunio, bude imenovan za v. d. generalnog direktora. Izvjesno je da će on biti jedan od kandidata i da će biti izabran u potpuno zakonitoj proceduri i na taj način će oprati biografiju i preduprijediti pravosnažne presude da je i 1. juna prošle godine nezakonito izabran. Ovo je očekivano, ali nije očekivano da je sebe kandidovao i za vršioca dužnosti, što su članovi Savjeta i podržali”, kazala je “Vijestima”.

Camović Veličković je juče ocijenila za “Vijesti” i da je u pitanju ruganje državi i šamar pravnom sistemu, zaposlenima u RTCG, crnogorskoj javnosti - građanima.

Ona je istakla i da na jučerašnjoj sjednici njene kolege nijesu podržale njenu inicijativu za izmjenu Statuta RTCG, prema kojoj bi generalni direktor trebalo da dobije najmanje pet od devet glasova da bi bio izabran na tu funkciju. To, pojašnjava, znači da Savjet odlučuje glasovima većine prisutnih članova, pa bi u praksi kandidatima bila dovoljna tri glasa za četvorogodišnji mandat.

Novinaru “Vijesti” zabranili da prati sjednicu Savjeta

Novinar “Vijesti” spriječen je juče da prisustvuje sjednici Savjeta RTCG, iako je njegovo prisustvo najavljeno još juče.

Nakon što je sekretarka kazala da mejl nikada nije stigao, redakcija ga je ponovila pola sata prije početka sjednice. Sekretarka koja se nije predstavila urednici “Vijesti” tvrdila je da postoji pravilo da se novinari mogu akreditovati za praćenje sjednice tog tijela najkasnije sat vremena prije početka, iako to nije naglašeno u mejlu.

Brajković nezakoniti ombudsman?

Camović Veličković juče je ocijenila i nezakonitim izbor Todora Brajkovića za novog ombudsmana RTCG. Ona je kazala da on nema deset godina radnog iskustva u audiovizuelnim medijima jer je novinar štampanog lista “Dan”.

“Portal ‘Dana’ kao audiovizuelni medij postoji tek tri godine. Drugi uslov konkursa propisuje kao eliminatorni faktor da član Savjeta, generalni direktor, ali i ombudsman ne može da bude neko ko je zaposlen u audiovizuelnom mediju jer se smatra da se radi o konfliktu interesa. Dakle, on je i po tom osnovu trebalo da bude eliminisan sa liste kandidata, ali ovaj Savjet ne umije ili neće da donese zakonitu odluku”, zaključila je.

Bonus video: