Udruženje pravnika: Zakon propisuje da se Trinaestojulska nagrada dodjeljuje u Podgorici

Predsjednik Skupštine najavio da će nagrade dodijeliti laureatima u petak, u Vladinom domu, na Cetinju

8093 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore

Dodjela Trinaestojulske nagrade na Cetinju predstavlja direktno kršenje Zakona o državnim nagradama.

To su kazali iz Udruženja pravnika Crne Gore pozivajući se na član 21 stav 2 ovog Zakona koji propisuje da Trinaestojulsku nagradu uručuje predsjednik Skupštine, u Podgorici.

Zakon o državnim nagradama
foto: Privatna arhiva

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić uručiće u petak Trinaestojulsku nagradu ovogodišnjim dobitnicima u Vladinom domu na Cetinju.

"Udruženje pravnika Crne Gore, skreće pažnju crnogorskoj javnosti i nosiocima javnih ovlašćenja da je temeljni princip, definisan u članu 1 stav 2 Ustava, da je Crna Gora "zasnovana na vladavini prava". Saglasno tome ukazujemo da Zakon o državnim nagradama u članu 21 stav 2 precizno utvrđuje da "Trinaestojulsku nagradu uručuje predsjednik Skupštine, u Podgorici". Ne ulazeći u kvalitet dobitnika i odluku žirija ukazujemo na direktno kršenje odredbi navedenog Zakona odlukom da se mjesto za uručivanje nagrade određuje suprotno jasno definisanoj normi", poručili su iz Udruženja.

Dodaju da značaj nagrade, njena neupitna i izuzetna simbolika i namjera crnogorskog društva da elementarno funkcioniše kao uređeno društvo nalaže, izbjegavajući dalju kompromitaciju i dobitnika i onih koji uručuju nagradu, da se ista dodjeli saglasno navedenom članu Zakona.

Bonus video: