Tražiće zabranu teretnog tranzitnog saobraćaja kroz Kolašin

Taj problem postoji od otvaranja tunela Klisura, to jest, puta Jezerine-Lubnice

8068 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Radna grupa, sastavljena od predstavnika kolašinske izvršne vlasti i članova Odbor za planiranje i uređenje prostora i komunalno stambenu djelatnost, trebalo bi da od nadležnih na državnim adresama traži da se obezbijedi zabrana teretnog tranzitnog saobraćaja kroz Kolašin. Taj problem postoji od otvaranja tunela Klisura, to jest, puta Jezerine-Lubnice. Teretna i putnička vozila, da bi iz tunela stigla do auto-puta i obrnuto, koriste nekoliko kolašinskih saobraćajnica, pa su, kako ocjenjuju predstavnici građana, te ulice pretvorene u magistrale.

Tražene mjere biće naknadno formulisane, a na današnjoj sjednici Odbora konstatovano je da je problem tranzitnog teretnog saobraćaja jedan od, trenutno, najvećih sa kojim se suočava taj grad.

Kako se čulo na sjednici, kojoj su prisustvovali predstavnici izvršne vlasti, Odjeljenja bezbjednosti (OB), cvilnog sektora i građana, samo tokom jednog dana kroz tunel Klisura, a potom i kroz Kolašin prošlo je 120 teretnih i 5.000 putničkih vozila.

Zbog takve situacije, ocijenjeno je na današnjoj sjednici, ogroman pritisak trpi infrastruktura u gradu, a naročito je stanje alarmantno zbog ugrožene bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Učesnicu proširene sjednice Odbora tražili su da se obezbijedi odgovor struke da li gradske saobraćajnice kojima se sada odvija tranzit zadovoljavaju standarde za takvu vrstu saobraćaja. Insistirano je i da lokalna uprava ubrza izgradnju pješačke infrastrukture, naročito u ulicama Milivoja Bulatovića i Dunje Đokić.

Prije svega, smanjenja troškova, veliki broj kamiona koristi tunel Klisura, to jest put od Jezerina do Jelovica, iako ta saobraćajnica, kako se danas čulo, još nema upotrebnu dozvolu i njome je zvanično zabranjen teretni saobraćaj. Sva vozila iz tunela nastavljaju nesulovnim putem, koji je i dalje vlasništvo Ski centra Bjelasica u stečaju, a potom nekom od kolašinskih ulica, koje nijesu prilagođene za taj nivo frekvencije i nemaju kompletnu pješačku infrastrukturu.

radna grupa Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Kako je kazao predsjednik Opštine Petko Bakić, teretni saobraćaj kroz grad pravi višestruke probleme.

“Naše ulice ne mogu da izdrže tu vrstu i toliku frekventnost saobraćaja, infrastruktura trpi štetu, kao i podzemne instalacije. Više puta su, na primjer, pukle vodovodne cijevi … Što se tiči regulacije saobraćaja u centru grada, koja je nadležnost lokalne uprave, već u septembru ćemo imati nekoliko odluka, koje regulišu tu oblast”, kazao je Bakić.

On je pdosjetio da je Opština, minulih mjeseci, postavila obimnu saobraćajnu signalizaciju, uključujući i veliki broj “ležećih policajaca”. Prema Bakićevim riječima, u cilju usporavanja saobraćaja, na primjer, samo “na potezu” od hotela Šeraton do restorana Svaradak postavljeno je 12 “ležećih policajaca”. Tvrdi i da je više desetina hiljda eura uloženo u saobraćajnu signalizaciju.

Predsjednik Opšine govorio je i o problemima puta od restorana Svardak do Jezerina, odnosno, do tunela, koji, objaenio je, nije u opštinskoj nadležnosti. Podsjetio i da je država najavila rekonstrukciju te saobraćajnice.

“Infrastruktura trpi veliku štetu, ugroženi su pješaci, djeca iz dvorišata kuća uz te ulice ne smiju da izađu…Teretni saobraćaj nije potreban Kolašinu i njime ne dobija grad ništa, osim štete. Obaveza lokalne vlasti je da zaštiti interes građana Kolašina i nađe rješenje za takvu situaciju”, kazao je predsjednik Odbora Miličko Bulatović.

Prema riječima načelnika OB Kolašin Zorana Braunovića, policija, kapacitetma kojima raspolaže, čini sve da omogući bezbjedno odvijanje saobraćaja. On je podsjetio da su službenici policije u toj opštini, između ostalog, zaduženi za četiri važna putna pravca. Braunović je najavio i zajedničku akciju beranske i kolašinske policije, kojom bi trebalo da se značajno doprinese smanjenju teretnog saobraćaja kroz tunel Klisura, pa tako i kroz Kolašin. Prema njegovim riječima, u taj problem treba da se uključi i saobraćajna inspekcija. Načelnik OB govorio je i o problemima saobraćaja u gradu i zamjerio komunalnoj policiji i komunalnoj inspekciji, zbog toga što se, tvrdi, nedovoljno angažuju.

Pozivu da prustvuju današnjoj sjednici Odbora nijesu se odazvali iz Ministarstva saobraćaja i Uprave za saobraćaj.

S obzirom da je rasprava o problem teretnog saobraćaja trajala više sati, ostale o ostale dvije tačke dnevnog reda, koje su se odnosile na program privremenih objekata i zaštitu zelenih površina u užem dijelu grada, odbor će raspravljati 23. jula.

Bonus video: