Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice poslovala sa dobitkom u 2023.

Akumulirani gubitak podgoričkog preduzeća iz prethodnog perioda iznosi 112.426 eura

8064 pregleda 2 komentar(a)
Gubitak u iznosu od 43.606 eura ostaće nepokriven, Foto: podgorica.me
Gubitak u iznosu od 43.606 eura ostaće nepokriven, Foto: podgorica.me

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, na čijem je čelu Dragan Senić, prihodovala je lani oko 35.000 eura, ali je akumulirani gubitak iz prethodnog perioda 112.426 eura, stoji u Predlogu odluke o raspodjeli ostvarene dobiti i pokriću gubitka Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice u 2023. godini.

O tom dokumentu će se odbornici Skupštine glavnog grada izjasniti naradene sedmice.

“Predlaže se osnivaču - Skupštini glavnog grada, da dio gubitka u iznosu od 68.819 eura, koji je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, iskazala u finansijskim izvještajima za 2023. godinu, pokrije iz ostvarene dobiti tekuće godine i neraspoređene dobiti iz prethodnog perioda”, piše u dokumentu.

Kako se navodi u predlogu, ostatak gubitka u iznosu od 43.606 eura “ostaće nepokriven i prenosi se u naredni period”.

U dokumentu koji potpisuje, predsjednik Odbora direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, Ivan Maretić obrazlaže se da je osnov ovog potraživanja sadržan u članu 30. Statuta Agencije.

“... Kojim je definisano da odbor direktora razmatra poslovanje i predlaže osnivaču raspodjelu profita i pokriće gubitaka. Akumulirani gubitak iz prethodnog perioda posljedica je povećanja vrijednosti osnovnih sredstava koja je nastala usljed nove procjene vrijednosti istih u skladu sa zakonom, kao i smanjenja sredstava iz budžeta osnivača po osnovu javne funkcije društva”, piše u predlogu.

Sjednica Skupštine glavnog grada na kojoj će se raspravljati o razrješenju gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i skraćenju mandata Skupštini održaće se 24. jula. Odbornici će, između ostalog, raspravljati i o raspodjeli ostvarene dobiti i pokriću gubitka Agencije za upravljanje zaštićenim područjima, utvrđivanju broja odbornika i odbornica u gradskom parlamentu, osnivanju Centra za održivi razvoj Podgorice, kao i drugim predlozima.

Bonus video: