Pružili priliku mladima da uče, druže se i budu glasni

NVO CAREP okupila mlade iz RE populacije i sprovela 13 aktivnosti u sklopu kojih su obuke na temu demokratije, dvomjesečni kurs engleskog jezika, izviđački kamp...

5927 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nevladina organizacija (NVO) Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP) iz Nikšića odlučila je da okupi hrabre mlade ljude iz romsko-egipćanske i većinske populacije i pruži im priliku da budu dovoljno glasni u ostvarivanju svojih prava, a sve u cilju bolje budućnosti.

Pružili su im edukaciju, druženje, nova iskustva, a na mladima je da stečeno primjene i pokažu da nijesu bez razloga izabrani da budu učesnici projekta „Mladi, hrabri, glasni“, koji je pomenuta NVO realizovala.

U sklopu projekta, čija realizacija je počela u avgustu prošle i završava se u avgustu ove godine, planirali su i uspješno sproveli 13 aktivnosti.

„Cilj projekta je da mladi iz romske, egipćanske i većinske zajednice povećaju stepen učestvovanja u javnom životu. U okviru projekta bilo je uključeno 130 mladih ljudi i to pola mladih žena iz romske i većinske populacije.“, kazala je Jelena Jovanović, koordinatorka projekta.

Jovanović
Jovanovićfoto: Svetlana Mandić

Podsjetila je da su u sklopu projekta realizovali obuke na temu demokratije, dvomjesečni kurs engleskog jezika, izviđački kamp, da je planirano osnivanje samostalne izviđačke čete koju će voditi mladi aktivisti CAREP-a. Priliku da stažiraju dobile su tri djevojke, realizovali su ekološke akcije, obezbijedili besplatnu školu plivanja za njih 15 koji dolaze iz socijalno-ugroženih porodica… Do kraja projekta ostalo je da realizuju još jednu ekološku akciju i podijele školski pribor koji su obezbijedili za 15 osnovaca iz RE zajednice.

“Na svim našim aktivnostima nastojimo da uključimo i mlade iz većinske i manjinskih zajednica kako bi doprinijeli smanjenju socijalne distance. Vidimo da učesnici projekta postaju prijatelji, da se druže i van projektnih aktivnosti“, kazala je Jovanović.

Upravo su ta prijateljstva, prema riječima Ferdija Beriše, bila najbolji temelj svih realizovanih aktivnosti i najveća vrijednost projekta.

Beriša
Berišafoto: Svetlana Mandić

„Ova prijateljstva su za mene posebno dragocjena jer smo zajedno dijelili iskustva i učili jedni od drugih. Jedna od najznačajnijih aktivnosti je obuka o demokratiji. Tokom ove obuke imao sam priliku da se bolje upoznam sa svojim pravima kao građanin, ali i da shvatim značaj omladinskog učešća u demokratskim procesima. Ova obuka mi je pružila dragocjeno znanje koje ću moći primijeniti u budućnosti“, kazao je Beriša.

Drago mu je, kako je istakao, što je imao priliku da se upozna sa svijetom izviđaštva i sazna nešto više o bogatoj istoriji Crne Gore, kao i da unaprijedi znanje engleskog jezika.

U sklopu projekta podržali su inicijativu mladih da se u Omladinskom klubu „Nikšić“ otvori čitalački klub.

„Smatram da je mladima i našem gradu jedan ovakav čitalački klub potreban jer treba da motivišemo mlade da što više čitaju, da slobodno vrijeme provode na kvalitetan način i da zaplove u svijet knjige, gdje svaka nova knjiga može biti neko novo putovanje za njih“, kazala je Dragana Ćalasan, administratorka Omladinskog kluba „Nikšić“,

Ćalasan
Ćalasanfoto: Svetlana Mandić

Projekat "Mladi, hrabri, glasni" podržan je od Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 - ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama.

Da projekat bude uspješno realizovan i da što više doprinese inkluziji mladih pobrinuo se izvršni direktor CAREP-a, Nardi Ahmetović, koji je, zajedno sa kreativnim i predanim timom pomenute NVO, stvorio mogućnost da učesnici projekta steknu bogato iskustvo i znanje. Zahvalio se UNDP-u i timu iz CAREP-a što su tokom zajedničke misije, koja je usmjerena ka inkluziji mladih, a posebno mladih iz romske i egipćanske zajednice, stvorili mogućnosti za njihovo obrazovanje, razvoj i bolju budućnost. U tome su im pomogli i NVO „Mozaik“, Omladinski klub „Nikšić“, Opština Nikšić i Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno stranje.

Ahmetović
Ahmetovićfoto: Svetlana Mandić

A da inkluzija i bolje upoznavanje romsko-egipćanske tradicije i kulture ne može da prođe bez romske muzike pokazaće polaznici kursa sviranja gitare i pjevanja, koji će, zajedno sa lokalnim bendom „Sančo Pansa“, u „Propagnda“ baru večeras izvesti najljepše romske pjesme.

Bonus video: