Uprava za katastar će provjeravati cijenu za objekat za smještaj studenata

Sve ponude čija cijena bude veća od procjene komisije Uprave za katastar neće se razmatrati u drugoj fazi postupka Objekat mora imati najmanje 80 soba sa kupatilima, kuhinju opremljenu po svim standardima....

7281 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od studentskih domova u Podgorici (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Jedan od studentskih domova u Podgorici (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija traži objekat minimalne površine 3.000 metara kvadratnih, sa najmanje 80 soba i 10 parking mjesta, kako bi smjestili dodatni broj studenata u Podgorici i za to su spremni da izdvoje gotovo tri miliona eura.

Taj resor će tokom postupka pomoć tražiti od Uprave za katastar, koja bi trebalo da procijeni vrijednosti svih kandidovanih objekata.

“Sve ponude čija cijena bude veća od procjene komisije Uprave za katastar, neće se razmatrati u drugoj fazi postupka... Ukoliko vrijednost objekta prelazi predviđeni budžet zbog veličine i kapaciteta, ponuda neće biti odbijena, već će biti proslijeđena Vladi i Ministarstvu finasnija na dalje odlučivanje”, ističe se u tenderu.

Ministarstvo naglašava da, ukoliko je objekat veći od dva sprata nadzemnih etaža, mora imati lift, a ako je spratnost preko četiti nadzemne etaže, mora imati minimum dva lifta.

“Površina dvokrevetne sobe mora biti minimum 18 metara kvadratnih od kojih kupatilo mora imati minimum tri kvadrata. Površina trokrevetne sobe mora biti minimum 21 kvadrat, od kojih kupatilo mora imati minimum tri metra kvadratna”, stoji u tenderu vrijednom 2.975.206,61 euro.

Planirano je da se sobe opremaju u skladu sa standardom, da imaju dva ili tri kreveta, zavisno od broja studenata u sobi, isto toliko ormara i stolica, minimum jedan radni sto i televizor.

“Objekat mora imati minimum dvije sobe pogodne za opremanje za lica sa posebnim potrebama. Objekat mora posjedovati sistem grijanja i hlađenja, prostor za recepciju i zajedničke prostorije... Kuhinja mora biti opremljena po svim standardima, HACCP standardima za pripremu najmanje 200 obroka dnevno...”, navodi se u javnom pozivu..

Iz Ministarstva su naglasili da za stavke gdje je navedeno minimum ili maksimum, treba navesti tačnu numeričku vrijednost, dok se za stavke, pored kojih je naznaka opciono, potrebno izjasniti sa naznakom ima ili nema.

Iz resora Anđele Jakšić Stojanović podsjećaju da je zaključkom Vlade Crne Gore od 11. aprila 2024. godine, to Ministarstvo zaduženo da sprovede nabavku prostora - objekta za smještaj dodatnog broja studenata, sa ciljem prevazilaženja problema nedostatka smještajnih kapaciteta u postojećim javnim i privatnim domovima u glavnom gradu.

“Nakon dostavljanja ponuda kroz prvu fazu postupka, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će formirati stručnu komisiju koja će provjeriti navode u okviru izjava iz ponude, obilaskom objekta. Nakon donošenja odluke u prvoj fazi postupka, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će se obratiti Upravi za katastar, u cilju izlaska njihove komisije za procjenu i izrade procjene vrijednosti svih objekata koji budu predmet druge faze. Sve ponude čija cijena bude veća od procjene komisije Uprave za katastar, neće se razmatrati u drugoj fazi postupka...”, navodi se u tenderu i dodaje da će nakon sprovođenja postupka Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda dostaviti izvještaj Vladi, koja donosi odluku.

Ministarstvo je još u februaru delegiralo Vladi pitanje manjka kreveta u studentskim domovima u Podgorici, pojašnjavajući da su u ovoj studijskoj godini konkurisala 2.223 studenta na 1.509 mjesta, što znači da je 714 visokoškolaca ostalo bez te vrste smještaja.

Tada su naglasili i cijene privatnog smještaja gotovo neizdržive za studente, odnosno njihove roditelje, ali i da su dva od pet objekata građena prije skoro pola vijeka, jedan prije tri decenije, a posljednji prije 10 godina.

Kupovina objekta je, saopšteno je u aprilu, jedan od koraka da se smjesti što veći broj studenata, što ne znači da je Vlada odustala od gradnje još jednog studentskog doma.

Bonus video: